aizvērt
open menu
facebook
Ar sevišķi lielu Piejūras reģiona šķirotāju aktivitāti noslēdzies otrais “Vieglas šķirošanās” posms

Ar sevišķi lielu Piejūras reģiona šķirotāju aktivitāti noslēdzies otrais “Vieglas šķirošanās” posms

Ar mērķi pārspēt pērnā gada kampaņas “Elektronikas šķiratlons” savākto un pārstrādei nodoto elektrotehnikas apjomu – 410 tonnas, šogad Latvijas Zaļais punkts kopā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumu SIA “Eco Baltia vide” un “Maxima Latvija” īsteno kampaņu “Viegla šķirošanās”. Kampaņas otrajā posmā, kurā iedzīvotāji nolietoto elektrotehniku tika aicināti nogādāt uz 39 šķirošanas laukumiem Latvijā, lielākais daudzums nodots Piejūras reģionā – Tukumā, Talsos, Jūrmalā un Kandavā – vairāk nekā 21 tonna.

Otrajā vietā ierindojusies Jelgava ar 13 tonnām, trešajā vietā atstājot Siguldu, kur nodotas 10 tonnas nevajadzīgo elektroierīču. Savukārt lielākais dalībnieku skaits bijis Preiļos, kur nevajadzīgo tehniku vien mēneša laikā pārstrādei nodeva 285 šķirošanas laukuma apmeklētāji.

“Ar kampaņas nosaukumu “Viegla šķirošanās” mēs skaidrojam iedzīvotājiem, ka atbrīvoties no nevajadzīgajām elektroiekārtām videi draudzīgā veidā ir pavisam vienkārši un ērti. To parāda jau līdz šim iespaidīgais kampaņas dalībnieku skaits pirmajos divos posmos –  elektrotehniku pārstrādei nodevuši vairāk nekā 2000 iedzīvotāju un 150 uzņēmumu, pirmajos divos posmos kopā no marta līdz jūnija sākumam savācot 165 tonnas elektrotehnikas,” kampaņas norisi komentē Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis, vienlaikus aicinot sabiedrību arī ikdienā būt atbildīgiem un parūpēties par to, lai visas nevajadzīgās elektropreces nonāktu otrreizējā pārstrādē. “Svarīgi atcerēties, ka pārstrāde ir pēdējais posms kopējā atkritumu apritē. Ja vēlamies kļūt ilgtspējīgāki savā domāšanā, jāsāk ar savām izvēlēm pie veikalu plauktiem, nepērkot to, kas patiesībā nav vajadzīgs, bet iegādāto izmantojot pēc iespējas ilgāk,” pauž K. Zakulis.

Kampaņas otrajā posmā iedzīvotāji īpašu aktivitāti parādījuši, nododot pārstrādei tieši lielo tehniku – veļas mazgājamās mašīnas, televizorus un ledusskapjus. Tāpat nodotas arī mazās iekārtas – fēni, mikroviļņu krāsnis, telefoni, to lādētāji un citas elektropreces.

SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts skaidro, ka atkritumu šķirošanas laukumi ir tikai daļa no kopējās atkritumu dalītās vākšanas infrastruktūras, taču tā ir ļoti būtiska. “Šķirošanas laukumi jau šobrīd ir plaši pieejami visā Latvijas teritorijā – vismaz 75 vietās. Uz tiem var nogādāt daudz dažādu atkritumu veidu: iepakojumus, stikla taru, metālu, spuldzes, elektrotehniku un citus nevajadzīgos priekšmetus. Tomēr, lai šķirošanu padarītu vēl ērtāku, svarīgi šo sistēmu attīstīt  plašāk – tuvāk iedzīvotāju mājvietām, ko īstenosim caur kampaņas “Viegla šķirošanās” trešo posmu, nodrošinot tehnikas savākšanu no iedzīvotāju mājvietām. Tādējādi aicinām īpaši sarosīties mājsaimniecības, kurās uzkrājusies lielā tehnika, jo šis ir īstais laiks, lai no tās atbrīvotos vēl ērtāk,” uzsver J. Aizbalts.

Visi kampaņas dalībnieki tika reģistrēti izlozei un varēja pretendēt uz veikalu “Maxima” dāvanu kartēm 50 eiro vērtībā, kā arī lielo balvu – jaunu televizoru. “Maxima” dāvanu kartes laimēja Mārtiņš no Liepājas, Irīna no Salaspils, Agrita no Dundagas, Aldis no Ventspils, Aleksandrs no Kārsavas un Helēna no Talsiem. Savukārt galveno balvu saņēma Sarmīte no Lielvārdes novada.

“Patiesi priecājamies par sabiedrības lielo atsaucība šī projekta ietvaros. Šķirošana nenoliedzami ir viens soļiem, ko mēs varam veikt ik dienu, lai dzīvotu videi un nākotnei draudzīgāk. Vienlaikus, apzināti pieejot produktu iegādei un liekot savā iepirkumu groziņā tikai patiešām nepieciešamo, mūsu spēkos ir panākt, lai līdz šķirošanai nonāktu pēc iespējas mazāk atkritumu. Tāpēc, mudinot iedzīvotājus iepirkties dabai un maciņam draudzīgāk, savā 20 gadu jubilejā “Maxima Latvija” izveidojusi jaunu maltīšu plānošanas rīku “Ko ēst?”. Šī tiešsaistes recepšu platforma ne tikai piedāvā virkni ideju gardām un sezonālām maltītēm, bet arī palīdz efektīvi plānot pirkumus un ietaupīt līdzekļus un laiku, apmeklējot veikalu, rezultātā izvairoties no pārtikas pārpalikumiem,” skaidro Liene Dupate-Ugule, “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja.

 

* No šā gada 1. jūlija Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā stāsies spēkā noteikumi, kas paredz izmaiņas Latvijas novadu teritoriālajā iedalījumā, kopējo pašvaldību skaitu samazinot no 119 līdz 42. Līdz ar to kampaņas “Viegla šķirošanās” norise tiks turpināta pilsētās un pagastos, kas līdz administratīvi teritoriālajai reformai iekļautas vairāk nekā 40 līdzšinējos novados.

Saistītie raksti

Aktuāli: ja daudzdzīvokļu ēkai nav apsaimniekotāja, kā rīkoties, lai saņemtu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu

18/03/2024

Nodrošinot atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus, SIA “Eco Baltia vide” ir saskārusies ar situācijām, kad daudzdzīvokļu mājām nav apsaimniekotāja. Līdz ar to ir izveidojusies situācija, kad atkritumu apsaimniekotājam nav ar ko noslēgt līgumu par atkritumu apsaimniekošanu un […]

SIA “Eco Baltia vide” izglīto bērnudārzniekus Ādažos par vides saudzēšanu un atkritumu šķirošanu

11/03/2024

Lai izglītotu un ieinteresētu arī bērnus vides saudzēšanas un atkritumu šķirošanas jautājumos, SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu 2024. gada februārī un martā viesojās bērnudārzos Ādažu novadā, atraktīvā un bērniem saprotamā veidā […]

SIA “Eco Baltia vide” turpinās atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu Liepājā un Dienvidkurzemes novadā. Aicina klientus pārslēgt līgumus jau martā

07/03/2024

Saskaņā ar atklātā konkursa rezultātiem Liepājā un Dienvidkurzemes novadā, SIA “Eco Baltia vide” pēc esošā līguma termiņa beigām (no šā gada 1. maija) turpmākos septiņus gadus – līdz 2031.gada 30.aprīlim – nodrošinās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas […]

“Eco Baltia vide” janvārī un februārī Rīgā saremontējusi bedres vairāk nekā 17 000 kvadrātmetru platībā

07/03/2024

Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” šā gada pirmajos divos mēnešos Rīgas ielās likvidēja bedres kopumā 17 311 m2 platībā, kas ir par 32,6% vairāk nekā tika salabots tajā pašā periodā pērn (13 053 […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi