aizvērt
open menu
facebook
Iedzīvotāji otrreizējai pārstrādei nodevuši vairāk nekā 1500 tonnu bateriju un akumulatoru

Iedzīvotāji otrreizējai pārstrādei nodevuši vairāk nekā 1500 tonnu bateriju un akumulatoru

Baterijas un akumulatori ir bīstamie atkritumi, un to nonākšana dabā var radīt milzīgu negatīvo ietekmi uz vidi. Rosinot sabiedrības izpratni par to, kā arī veicinot atkritumu šķirošanu valstī, “Latvijas Zaļais punkts” sadarbībā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumu SIA “Eco Baltia vide” un citiem partneriem pagājušajā gadā kopumā savāca un pārstrādei nodeva vairāk nekā 1504 tonnu iedzīvotāju sašķiroto bateriju un akumulatoru, kas ir par 24 tonnām vairāk nekā gadu iepriekš. Turklāt no kopējā 2020. gadā savāktā apjoma 84 tonnas bija iedzīvotāju bieži izmantotās tā dēvētās “pirkstiņbaterijas”.  

“Tāpat kā iepriekšējos gados, arī pērn esam veiksmīgi izpildījuši valstī noteikto bateriju un akumulatoru savākšanas normu, kas ir 45% no tirgū novietotā apjoma. Taču lielākais gandarījums ir par cilvēku aktivitāti piedalīties šķirošanas procesā, kas ļāvis savākšanas apjomus pērn palielināt par 24 tonnām. Tomēr pie tā mēs neapstājamies, jo vēl arvien ļoti daudz šo bīstamo atkritumu ceļu diemžēl ir neizdibināmi. Turklāt būtisku daļu veido tā saucamās “pirkstiņbaterijas”, kas šķietami ir pavisam nelielas, taču ikdienā tiek itin bieži lietotas un atstāj milzīgu negatīvo ietekmi vidē. Tāpēc kopā ar partneriem mērķtiecīgi turpinām strādāt pie sabiedrības informētības par bateriju šķirošanas nozīmi, vienlaikus veicinot vēl pieejamākas bateriju šķirošanas sistēmas izveidi,” pauž “Latvijas Zaļā punkta” direktors Kaspars Zakulis.

Pēc “Latvijas Zaļā punkta” datiem uzņēmuma klienti 2019. gadā tirgū bija novietojuši 188 tonnas bateriju jeb tā dēvētās “pirkstiņbaterijas”, no kurām atpakaļ savāktas 88 tonnas, savukārt 2020. gadā tirgū nonāca 181 tonna bateriju, bet atpakaļ savāktas 84 tonnas jeb 46%.

“Tiek lēsts, ka viena “pirkstiņbaterija” augsnē var nodarīt neatgriezeniskus bojājumus pat viena kvadrātmetra platībā. Līdz ar to, ja raugāmies pagājušā gada datos, sanāk, ka teorētiski visi kopā esam pasargājuši vidi aptuveni trīs kvadrātkilometru platībā,” savākto bateriju apjomu komentē K. Zakulis, piebilstot, ka baterijas ir īpaši kaitīgas, jo  to sastāvā ir tādas vielas kā cinks, kadmijs, dzīvsudrabs, svins un citi elementi. “Turklāt ne mazāk svarīgs ir aspekts, ka baterijas ir pārstrādājamas un to sastāvdaļas izmantojamas atkārtoti, tādējādi samazinot pirmreizējo dabas materiālu izmantošanu ražošanā.”

SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts pauž: “Mēs diendienā mērķtiecīgi strādājam pie tā, lai pēc iespējas vairāk iedzīvotāju radīto atkritumu tiktu sašķiroti un nonāktu pārstrādē. Baterijām tajā ir īpaša loma, jo tās ir krietni bīstamākas nekā citi atkritumu veidi. Vienlaikus to šķirošanas iespējas ir visai plašas. Kā piemēram, baterijas var ērti šķirot tirdzniecības vietās, degvielas uzpildes stacijās un citviet. Līdz ar to attaisnojums “nav, kur šķirot” mūsdienās vairs nestrādā. Kāds ir vienkāršākais variants? Izlietotās baterijas uzkrāt mājās nelielā traukā, kas daudz vietas neaizņem, un, dodoties uz veikalu, izbērt speciālajās šķirošanas kastēs. Savukārt akumulatorus var nodot atkritumu šķirošanas laukumos.”

Lai veicinātu sabiedrības informētību, kā arī veicinātu bateriju šķirošanu, “Latvijas Zaļais punkts” sadarbībā ar SIA “Eco Baltia vide” un citiem partneriem uzsāka kampaņu “Neindē dabu – tā saindēs tevi!”. Tās ietvaros iedzīvotāji aicināti atbildīgi izturēties pret apkārtējo vidi un atbrīvoties no baterijām un akumulatoriem, nogādājot tos speciālajos šķirošanas punktos. Tie pieejami veikalos, piemēram, “RIMI” un “Maxima”, degvielas uzpildes stacijās un citās tirdzniecības vietās, kur tiek pārdotas baterijas. Speciālās kastes pieejamas arī individuālai lietošanai birojos, mācību iestādēs un citviet. Lielāku daudzumu bateriju un akumulatoru iespējams nogādāt uz kādu no vairāk nekā 60 šķirošanas laukumiem visā Latvijā. Publiski pieejamie bateriju šķirošanas punkti apkopoti arī zalais.lv mājaslapā pieejamajā atkritumu šķirošanas vietu kartē.

 

Balstoties uz pēdējiem Valsts vides dienesta datiem, kopumā Latvijas tirgū 2018. gadā nonāca vairāk nekā 5000 tonnu bateriju un akumulatoru*, no kurām 335,8 tonnas – iedzīvotāju ikdienā bieži lietotās “pirkstiņbaterijas”.

*Apsaimniekotāju sniegtā informācija par atkritumu apsaimniekošanu 2018. gadā (http://www.vvd.gov.lv/public/fs/CKFinderJava/files/2020_01_30_RAS_Dati_P2018.pdf)

 

Saistītie raksti

Mīti un patiesība par kompozīta iepakojuma jeb dzērienu paku šķirošanu un pārstrādi

26/07/2024

Par kompozīta iepakojumu jeb dzērienu pakām, kurās tiek pildītas sulas, piens, kefīrs, arī vīns un citi dzērieni, valda dažādi mīti. Ir daļa atkritumu apsaimniekotāju un vides ekspertu, kas uzsver, ka tas ir pārstrādei derīgs materiāls. […]

“Eco Baltia vide” savos reģionos aicina šķirot arī dzērienu kartona iepakojumu jeb piena, kefīra, sulas u.c. pakas

18/07/2024

Attīstoties otrreizējo izejvielu pārstrādes iespējām pasaulē, palielinās to atkritumu daudzums, ko iedzīvotājiem iespējams šķirot dalīti no citiem atkritumiem. Piemēram, ja vēl pēdējos gados starp dažādiem iepakojumiem daudzviet netika pieņemts dzērienu kartona jeb kompozīta (dažādu materiālu […]

Derīgas lietas gluži par baltu velti. Saldū tapis otrreiz izmantojamu mantu skapis

16/07/2024

Lietu atkārtota izmantošana tāpat kā atkritumu šķirošana ir viens no ilgtspējīgiem ikdienas paradumiem, kas nereti tiek aizmirsts. Aktualizējot atkārtotas lietu izmantošanas nozīmi cilvēku ekoloģiskās pēdas mazināšanā un atgādinot, ka itin bieži tas, kas vienam var […]

“Eco Baltia vide” reizi mēnesī Skrundā nodrošinās klientu apkalpošanu klātienē

11/07/2024

No šā gada 1. jūlija vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” Kuldīgas novada Skrundas pilsētā un pagastā, kā arī Nīkrāces, Rudbāržu, Raņķu pagastā turpina sniegt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus. Lai nodrošinātu pieejamāku klientu apkalpošanu ikvienam […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi