aizvērt
open menu
facebook
Iedzīvotāji vislabprātāk tekstila šķirošanas punktus izvēlas pie tirdzniecības vietām

Iedzīvotāji vislabprātāk tekstila šķirošanas punktus izvēlas pie tirdzniecības vietām

Paplašinot apģērbu, apavu, kā arī citu tekstila izstrādājumu šķirošanas un nodošanas iespējas, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” veica rīdzinieku aptauju*, kurā aicināja paust viedokli par ērtākajām tekstila šķirošanas punktu atrašanās vietām galvaspilsētā. Vairāk nekā puse jeb 54% aptaujāto vēlamās adreses norādīja dažādu tirdzniecības vietu tuvumā, savukārt kā visbiežāk izvēlētās vietas aptaujā bija Parādes iela, Raiņa bulvāris, Lidoņu iela, Stūrmaņu iela, Ieriķu iela, Ķīpsala, kā arī interesi izrādījuši vairāki uzņēmumi, kuri vēlas tekstilu šķirot arī savās teritorijās.

“Jau līdz šim esam pārliecinājušies, ka lielākā tekstila šķirošanas aktivitāte notiek pie veikaliem. Tur novietotie konteineri piepildās visātrāk. Ir vietas, kur esam uzstādījuši pat divas speciālās tekstila šķirošanas tvertnes, lai mēs varētu nodrošināt efektīvāku tekstila apsaimniekošanu un palīdzētu uzturēt vietu sakoptu. Tāpat tieši pie veikaliem ir nepieciešama arī biežāka šķirošanas konteineru tukšošana, ko vietām veicam pat katru dienu. Tas vērtējams pozitīvi, jo parāda, ka cilvēki ir gatavi sev nevajadzīgo tekstilu nodot atkārtotā apritē. Tāpēc mēs strādājam pie tā, lai tekstila šķirošanas vietas būtu vēl pieejamākas sabiedrībai, un vislabākais veids, kā to paveikt – vērsties pie pašiem iedzīvotājiem,” pauž SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Aptaujā rīdzinieki tika aicināti ierosināt jaunas tekstila šķirošanas vietas Rīgas mikrorajonos, lai varētu izveidot cilvēkiem pēc iespējas ērtāku un pieejamāku tekstila šķirošanas infrastruktūru. Iedzīvotāji tika aicināti norādīt adresi un vai tai ir brīva piekļuve ar specializēto transportu, lai jau savlaicīgi izvērtētu iespējas nodrošināt konteineru tukšošanu, kā arī vai adresē ir aktīva cilvēku plūsma. Drīzumā uzņēmums sāks darbu pie tā, lai apzinātu jau konkrētas iespējas aptaujā norādītajās vietās uzstādīt tekstilam paredzētos konteinerus.

“Notikusī aptauja palīdzēs mums apzināt potenciālās teritorijas, kurās novietot jaunos konteinerus, taču tam ir nepieciešams laiks un saskaņošana ar vietas īpašniekiem vai apsaimniekotājiem. Primāri tiks izskatītas adreses Rīgas Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā, kas ir mūsu apsaimniekošanas teritorija galvaspilsētā, savukārt attiecībā uz pārējām zonām komunikāciju veiksim ar tajās esošajiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem. Vienlaikus plānojam tekstila šķirošanas tīkla attīstību arī cituviet Latvijā. Paralēli nepārtraukti strādājam pie apkalpošanas procesu uzlabojumiem, lai nodrošinātu vēl efektīvāku konteineru tukšošanu kā līdzšinējās, tā jaunajās to atrašanās vietās,” tā J.Aizbalts.

Šobrīd SIA “Eco Baltia vide” kopā ar Latvijas Zaļo punktu un citiem partneriem Latvijā izvietojuši jau vairāk nekā 120 speciālos tekstila šķirošanas konteinerus, no kuriem šogad uzstādīti vairāk nekā 40, savukārt līdz gada beigām plānots to skaitu papildināt vēl par aptuveni 80. Tekstila šķirošanas konteineru pašreizējās atrašanās vietas pieejamas www.zalais.lv sadaļā “Šķirot”.

Tekstila šķirošanas konteineros iedzīvotāji aicināti ievietot visa veida apģērbu, apavus un mājas tekstilu – gan tādu, kas pašam apnicis un savu laiku nokalpojis, gan tādu, kas izgājis no modes. Galvenais nosacījums, lai tie nebūtu bijuši saskarsmē ar spēcīgām ķīmijām vielām, piemēram, motoreļļām. Tāpat konteinerā nevajadzētu izmest mitru un pelējušu apģērbu, kā arī audumu atgriezumus. Šādiem izstrādājumiem atkārtota aprite vairs nebūs iespējama un tos jāizmet sadzīves atkritumu konteinerā. Tekstila šķirošanas konteinerā apģērbu jāievieto cieši aizsietā maisā, lai apģērbs konteinerā no tā neizbirtu.

*Aptaujā piedalījās 263 respondenti.

Saistītie raksti

“Eco Baltia vide” pilotprojektā “Pūt vai nepūt?!” vērtēs bioloģisko atkritumu šķirošanas kvalitāti

24/04/2024

Ar mērķi apzināt pašreizējos traucējošos faktorus bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanā, kā arī novērtēt esošo bioloģisko atkritumu šķirošanas kvalitāti, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar māju apsaimniekotājiem SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) un […]

Iedzīvotājiem pieejami atjaunoti materiāli par atkritumu šķirošanu

23/04/2024

Latvijā ik gadu tiek radīti vairāk nekā 800 tūkstoši tonnu sadzīves atkritumu, no kuriem sašķiroti un pārstrādāti tiek nepilna puse. Lai veicinātu un uzlabotu šķirošanas rezultātus un lai pēc iespējas lielāks atkritumu apjoms nonāktu otrreizējā […]

No 25. aprīļa līdz 10. maijam Pļaviņās bez maksas varēs nodot nolietoto elektrotehniku

22/04/2024

Lai veicinātu nolietotās elektrotehnikas nodošanu atbildīgā un videi draudzīgā veidā un padarītu to pieejamāku ikvienam Latvijas iedzīvotājam, vides apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” sadarbībā ar “Latvijas Zaļo punktu” Pļaviņās, Dolomīta ielā 9, izveidos elektronikas pieņemšanas […]

Uzņēmēji un jomas eksperti: darba tirgus piedzīvo krīzi

18/04/2024

Statistika ir nepielūdzama – katru gadu darba tirgu pamet par aptuveni trešdaļu vairāk cilvēku, nekā tajā ienāk*. Katrs trešais uzņēmums Latvijā atzīst darbaroku nepietiekamību. Lai to pārvarētu, 58% Latvijas uzņēmumu īsteno aktivitātes darbinieku labsajūtas, apmierinātības, […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi