aizvērt
open menu
facebook
Kampaņā Vislatvijas “Elektronikas šķiratlons” sašķiroti 410 386 kilogrami elektrotehnikas

Kampaņā Vislatvijas “Elektronikas šķiratlons” sašķiroti 410 386 kilogrami elektrotehnikas

Lai vērstu uzmanību nolietotās elektrotehnikas ietekmei uz vidi, kā arī veicinātu to šķirošanu un pārstrādi, Latvijas Zaļais punkts sadarbībā ar SIA “Eco Baltia vide” un veikaliem “top!” no šā gada aprīļa līdz novembrim īstenoja kampaņu “Elektronikas šķiratlons”. Tās laikā iedzīvotāji vairāk nekā 40 šķirošanas laukumos, kā arī klātienē savās mājvietās un uzņēmumos nodeva kopumā 410 386 kilogramus elektrotehnikas, kas apjoma ziņā pielīdzināms aptuveni 35 trolejbusu kopējai pašmasai.

Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis: “Elektrotehnika mūsdienās kalpo arvien īsāku laika periodu – tehnoloģiju straujā attīstība un patēriņa kults sabiedrībā veicina īsa laika kalpojošu iekārtu ražošanu. Pēc pēdējiem Valsts vides dienesta datiem par 2018.gadu*, Latvijas tirgū tika novietotas 24 290 tonnas elektrotehnikas. Salīdzinot ar 2017.gadu pieaugums bija par 7%. No tirgū realizētā apjoma atpakaļ jāsavāc ne mazāk kā 40,5% – plānots, ka nākamgad tie būs jau 65%. Tas nozīmē, ka pie šādiem pat elektrotehnikas lietošanas paradumiem mums būs vēl vairāk un plašāk jāattīsta šķirošanas paradumi. Un to pierāda arī kampaņas rezultāti, kur redzams, ka atsevišķās mājsaimniecībās ilgākā laika gaitā bija uzkrājies pat teju tonna nolietotas un nevajadzīgas  elektrotehnikas. Ja pēc kopējiem rezultātiem vērtējam, ka vidēji viens dalībnieks akcijā nodeva 61 kg, tad tas nozīmē, ka iedzīvotāju mājās papildu ikdienā izmantotajai elektrotehnikai ir nestrādājošas iekārtas, kas atbilst vismaz vienam vidēja izmēra ledusskapim vai aptuveni četrām mikroviļņu krāsnīm.”

Kampaņas pirmajā posmā, kas norisinājās šķirošanas laukumos, visvairāk elektrotehnikas tika nodotas Liepājā – 11360 kg. Savukārt akcijas otrajā posmā, kur tehnikas izvešana tika nodrošināta no mājsaimniecībām, visaktīvāk pārstāvēts tika Madonas novads, kur piedalījās no visiem novadiem lielākais dalībnieku skaits – 151  – un nodots lielākais tehnikas apjoms – kopā 27120 kg. Otrajā vietā ar nodotiem 16940 kilogramiem tehnikas ierindojās Vecumnieku novads, savukārt akcijas otrā posma TOP3 noslēdz Rēzeknes pilsēta un novads, kur otrreizējai pārstrādei kopā nodoti 15970 kilogrami tehnikas. Lielāko apjomu uz vienu cilvēku nodeva dalībnieks Saldus novadā – 830kg, savukārt otro un trešo lielāko apjomu uz vienu mājsaimniecību sašķiroja Madonas un Riebiņu novados – attiecīgi 828kg un 786kg.

SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts: “Nolietotā elektrotehnika, tāpat kā daudzi citi atkritumu veidi, ir šķirojama un nododama pārstrādē. Nereti no tās atbrīvoties ir grūtāk to lielo izmēru dēļ, taču pie atbilstošām iespējām cilvēki to labprāt dara. Neskatoties uz to, ka kampaņas otrajā posmā tehniku vācām no iedzīvotāju adresēm, kas ir šķietami ērtākais risinājums, pirmais posms tomēr bija pierādījums tam, ka arī šķirošanas laukumi ir nozīmīgs un  cilvēkiem sasniedzams šķirošanas infrastruktūras punkts. Kā ne kā tikai mēneša laikā šķirošanas laukumos iedzīvotāji nogādāja vairāk nekā 142 tonnas tehnikas. Turpināsim strādāt pie tā, lai pēc iespējas vairāk tehnikas nonāktu pārstrādē. Un atgādinām, ka elektroiekārtas ir bīstamie atkritumi, tāpēc aicinām iedzīvotājus arī turpmāk atbrīvoties no tām ar īpašu atbildību, nododot kādā no 65 atkritumu šķirošanas laukumiem Latvijā vai izmantojot citas iespējas, ko nodrošina arī atkritumu apsaimniekotāji.”

Kampaņas divos posmos kopā piedalījās vairāk nekā 6600 iedzīvotāju no visas Latvijas. Visi dalībnieki, kuri akcijas laikā nodeva pārstrādei jebkāda veida elektroiekārtas, piedalījās izlozē par noderīgām balvām – pirmajā posmā par jaunu televizoru, kā arī gan pirmajā, gan otrajā posmā par veikalu “top!” dāvanu kartēm.

Veikalu tīkla “top!” valdes locekle Ilze Priedīte: “Nolietotā elektronika ir kā slogs mājās, kas aizņem mūsu telpu. Pateicoties “Elektronikas šķiratlonam”, sabiedrībai ir dota iespēja sniegt savu artavu ilgtspējīgai resursu izmantošanai. Kā vietējam veikalu tīklam, “top!” ir svarīgi, lai vide, kurā dzīvojam, ir droša, tīra un sakopta. Kampaņas rezultāti apliecina šādu iniciatīvu svarīgumu un sabiedrības kopējo interesi par lietotās tehnikas nodošanu.”

Latvijas Zaļā punkta kopā ar partneriem īstenotās kampaņas “Elektronikas šķiratlons” pirmais posms sadarbībā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumu “ZAAO” un citiem partneriem reģionos tika īstenots vairāk nekā 40 atkritumu šķirošanas laukumos. Savukārt otrais posms, kura laikā nokalpojušās iekārtas tika savāktas jau klātienē no mājsaimniecībām un uzņēmumiem, notika vairāk nekā 30 Latvijas novados – Vecumnieku, Tērvetes, Auces, Brocēnu, Grobiņas, Skrundas, Pāvilostas, Ķeguma, Saldus, Alūksnes, Bauskas, Madonas, Siguldas, Mālpils, Dobeles, Krāslavas, Viesītes, Ciblas, Viļānu, Jēkabpils, Krustpils, Līvānu, Olaines, Pļaviņu, Riebiņu, Kārsavas, Daugavpils, Alsungas, Ventspils, Aizkraukles, Jaunjelgavas, Ilūkstes, Aknīstes, Aizputes, Durbes, Ludzas novados un Rēzeknes pilsētā un novadā.

 

*Apsaimniekotāju sniegtā informācija par atkritumu apsaimniekošanu 2018.gadā, http://www.vvd.gov.lv/public/fs/CKFinderJava/files/2020_01_30_RAS_Dati_P2018.pdf.

Saistītie raksti

Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Vecumnieku reģionā

25/04/2024

SIA “Eco Baltia vide” informē, ka uzņēmums, balstoties uz atklātā konkursa “Sadzīves atkritumu apsaimniekošana Bauskas novada administratīvajā teritorijā” rezultātiem, pēc 4. maija beigs sniegt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus Vecumnieku reģionā. Lai noslēgtu savstarpējos norēķinus, klienti […]

“Eco Baltia vide” pilotprojektā “Pūt vai nepūt?!” vērtēs bioloģisko atkritumu šķirošanas kvalitāti

24/04/2024

Ar mērķi apzināt pašreizējos traucējošos faktorus bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanā, kā arī novērtēt esošo bioloģisko atkritumu šķirošanas kvalitāti, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar māju apsaimniekotājiem SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) un […]

Iedzīvotājiem pieejami atjaunoti materiāli par atkritumu šķirošanu

23/04/2024

Latvijā ik gadu tiek radīti vairāk nekā 800 tūkstoši tonnu sadzīves atkritumu, no kuriem sašķiroti un pārstrādāti tiek nepilna puse. Lai veicinātu un uzlabotu šķirošanas rezultātus un lai pēc iespējas lielāks atkritumu apjoms nonāktu otrreizējā […]

No 25. aprīļa līdz 10. maijam Pļaviņās bez maksas varēs nodot nolietoto elektrotehniku

22/04/2024

Lai veicinātu nolietotās elektrotehnikas nodošanu atbildīgā un videi draudzīgā veidā un padarītu to pieejamāku ikvienam Latvijas iedzīvotājam, vides apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” sadarbībā ar “Latvijas Zaļo punktu” Pļaviņās, Dolomīta ielā 9, izveidos elektronikas pieņemšanas […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi