aizvērt
open menu
facebook
Rīgas Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā bioloģisko atkritumu šķirotāju skaits palielinājies teju sešas reizes

Rīgas Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā bioloģisko atkritumu šķirotāju skaits palielinājies teju sešas reizes

Pagājuši deviņi mēneši, kopš Rīgā un Pierīgā stājās spēkā prasība dalīti no kopējiem sadzīves atkritumiem šķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus. Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” saviem klientiem šo atkritumu dalītās vākšanas iespējas piedāvā jau no 2018.gada, tomēr novērots, ka straujākais šķirotāju skaita pieaugums noticis tikai šogad.  Salīdzinot ar pērnā gada rudens mēnešiem, klientu skaits, kuri šķiro bioloģiskos atkritumus, palielinājies teju sešas reizes – no aptuveni 70 klientiem 2020.gada septembrī, līdz gandrīz 400 klientiem šobrīd.

SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts norāda:Straujais šķirotāju skaita pieaugums parāda, ka cilvēkus itin labi motivē stingrāki nosacījumi attiecībā uz atkritumu šķirošanu. To apliecina arī citu valstu pieredze, kur atkritumu dalītā vākšana ir kā norma un cilvēkiem nerodas jautājumi, kāpēc to ir jādara. Bioloģisko atkritumu šķirošana Latvijā ir samērā jauna prakse un tā vēl kopumā ir uz attīstības sliekšņa. Taču aicinu to ieviest kā paradumu jau šobrīd. Jo, pirmkārt, tādējādi iespējams samazināt nešķiroto atkritumu apjomu un attiecīgi arī izdevumus par to apsaimniekošanu, kas īpaši svarīgi būs nākamgad, kad paredzēts būtisks kāpums poligonu tarifos par nešķiroto atkritumu apglabāšanu. Otrkārt, tādā veidā tiek saudzēta apkārtējā vide.

Līdz ar iedzīvotāju augošo aktivitāti šķirot bioloģiskos atkritumus, būtiski palielinājies arī pārstrādei nodotais šo atkritumu apjoms. Ja vēl pērn vasaras mēnešos pārstrādei novirzītas vidēji ap 170 tonnas zaļo dārza un pārtikas atkritumu, tad šogad tajā pašā periodā – vidēji ap 650 tonnām. “Tas parāda, ka jaunas šķirošanas disciplīnas ieviešana ikdienā nav nekāda neiespējamā misija un to kā paradumu var pieņemt ikviens iedzīvotājs. Turklāt svarīgi šajā procesā iesaistīties arī uzņēmumiem un iestādēm, piemēram, kafejnīcām, restorāniem, skolām, bērnu dārziem, veikaliem un citiem. Jo tieši tur tiek radīts lielākais daudzums bioloģisko atkritumu, ko iespējams nodot pārstrādei kompostēšanas iekārtās nevis aprakt poligonu kaudzēs,pauž J.Aizbalts.

Bioloģiskos atkritumus jau šobrīd iespējams pilnvērtīgi šķirot Rīgā un arī Pierīgas pašvaldībās. Lai pieteiktos speciālajam šķirošanas konteineram, privātmāju iedzīvotāji, kā arī uzņēmumi aicināti sazināties ar savu atkritumu apsaimniekotāju, kurš informēs par atbilstošākajiem bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas risinājumiem. Savukārt daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji par konteineru novietošanu pie savas ēkas aicināti sazināties ar savu namu apsaimniekotāju.

SIA “Eco Baltia vide” saviem klientiem pārtikas un zaļo atkritumu šķirošanai piedāvā dažādu izmēru konteinerus – 0,12m3, 0,24m3 un 0,66m3. To izvešana tiek nodrošināta saskaņā ar grafikiem. Maksa par bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu Rīgas Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā, salīdzinot ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, ir teju par 40% zemāka jeb 12,57 eiro/m3 (bez PVN). Piemēram viena 0,24m3  bioloģisko atkritumu konteinera tukšošanas izmaksās 3,02 eiro (ar PVN), kamēr sadzīves atkritumu 4,14 eiro (ar PVN).

Veicinot bioloģisko atkritumu šķirošanu, SIA “Eco Baltia vide” ir uzsākusi arī dalību kampaņā “Šķiro Bio pilsētā”, ar kuras palīdzību tiek sniegtas atbildes uz iedzīvotāju būtiskākajiem un biežāk uzdotajiem jautājumiem. Piemēram, ka pie bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem ir šķirojami virtuves pārtikas atkritumus, piemēram, sieru, dārzeņu, olu čaumalas, kā arī dārza atkritumus, piemēram, puķes un nopļautu zāli u.c. Savukārt nedrīkst izmest iepakojumus, tostarp maisiņus, akmeņus, lielus koka zarus, higiēnas preces, pelnus un ogles u.c. Plašāka informācija, tostarp dažādi praktiski padomi par bioloģisko atkritumu šķirošanu pieejama ŠEIT.

 

SIA “Eco Baltia vide” atgādina, ka bioloģisko atkritumu šķirošanai var pieteikties gan privātpersonas, gan juridiskās personas. To iespējams izdarīt Eco Baltia vide mājaslapā vai arī klātienē – klientu apkalpošanas centrā, Brīvības iela 289, Rīga (otrdien, ceturtdien 9:00-17:00). Jautājumu gadījumā iedzīvotāji aicināti sazināties ar klientu centru, sūtot e-pastu uz riga@ecobaltiavide.lv vai zvanot pa tel.8717.

Saistītie raksti

Iedzīvotājiem pieejami atjaunoti materiāli par atkritumu šķirošanu

23/04/2024

Latvijā ik gadu tiek radīti vairāk nekā 800 tūkstoši tonnu sadzīves atkritumu, no kuriem sašķiroti un pārstrādāti tiek nepilna puse. Lai veicinātu un uzlabotu šķirošanas rezultātus un lai pēc iespējas lielāks atkritumu apjoms nonāktu otrreizējā […]

No 25. aprīļa līdz 10. maijam Pļaviņās bez maksas varēs nodot nolietoto elektrotehniku

22/04/2024

Lai veicinātu nolietotās elektrotehnikas nodošanu atbildīgā un videi draudzīgā veidā un padarītu to pieejamāku ikvienam Latvijas iedzīvotājam, vides apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” sadarbībā ar “Latvijas Zaļo punktu” Pļaviņās, Dolomīta ielā 9, izveidos elektronikas pieņemšanas […]

Uzņēmēji un jomas eksperti: darba tirgus piedzīvo krīzi

18/04/2024

Statistika ir nepielūdzama – katru gadu darba tirgu pamet par aptuveni trešdaļu vairāk cilvēku, nekā tajā ienāk*. Katrs trešais uzņēmums Latvijā atzīst darbaroku nepietiekamību. Lai to pārvarētu, 58% Latvijas uzņēmumu īsteno aktivitātes darbinieku labsajūtas, apmierinātības, […]

“Eco Baltia” iegādājas 40,4 % akciju Latvijas ceļu uzturēšanas uzņēmumā Daugavpilī

18/04/2024

Baltijā lielākā vides resursu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumu grupa AS “Eco Baltia” iegādājusies 40,4% akciju Latvijas ceļu uzturēšanas uzņēmumā AS “Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums” (“Daugavpils Spec. ATU”). Daugavpils pilsētas domei un Latvijas valstij piederošās akcijas […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi