aizvērt
open menu
facebook
Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas izmaiņas no 2019.gada 1.janvāra

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas izmaiņas no 2019.gada 1.janvāra

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi jaunu SIA “Getliņi EKO” tarifu par sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonā. No 2019.gada par nešķiroto sadzīves atkritumu noglabāšanu “Getliņi EKO” poligonā būs jāmaksā 58,12 EUR/t, kur iekļauts arī dabas resursu nodokļa (DRN) likmes pieaugums no 35.00 EUR/t uz 43.00 EUR/t.

Mainoties DRN likmei un maksai par atkritumu noglabāšanu “Getliņi EKO” poligonā, no 2019.gada 1.janvāra proporcionāli mainīsies arī maksa par sadzīves atkritumu izvešanu SIA “Eco Baltia vide” apkalpotajās pašvaldībās. “Getliņi EKO” poligonā SIA “Eco Baltia vide” nogādā nešķirotos sadzīves atkritumus no Babītes, Mārupes, Ādažu, Salaspils un Rīgas iedzīvotājiem. Saistībā ar DRN likmes pieaugumu izmaksas pieaugs arī par atkritumu noglabāšanu poligonā “Brakšķi”, kur savukārt tiek vesti Tērvetes novadā savāktie sadzīves atkritumi.
Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifa pieaugums šajās pašvaldībās būs no 0,79 EUR/m3 (Tērvetē) līdz ~3,5 EUR/m3 (neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN)). Tādējādi privātmājās visbiežāk izmantotā 0,24m3 konteinera vienas tukšošanas reizes izmaksas pieaugs 0,23 EUR līdz 0,91 EUR ar PVN.

SIA “Eco Baltia vide” sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs par vienu kubikmetru (bez PVN) no nākamā gada 1. janvāra būs:

• Babītes novadā – 10,26 EUR/m3;
• Mārupes novadā – 9,23 EUR/m3;
• Ādažu novadā – 8,89 EUR/m3;
• Salaspils novadā – 11,28 EUR/m3;
• Tērvetes novadā – 14,8 EUR/m3;
• Rīgā, kur atkritumu apsaimniekošanā darbojas brīvais tirgus, maksa par viena kubikmetra sadzīves atkritumu apsaimniekošanu vidēji pieaugs par 3,5 EUR/m3 bez PVN.

Atkritumu apsaimniekošanas likums paredz, ka sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu maksu veido sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonā, DRN, maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, uzglabāšanu un u.c. pakalpojuma sniedzēja izmaksas.

SIA “Eco Baltia vide” atgādina, ka saskaņā ar normatīvajos aktos paredzēto, arī turpmāk katru gadu pieaugs DRN par atkritumu noglabāšanu poligonā, kas proporcionāli atspoguļosies pakalpojumu cenās. Saskaņā ar Dabas resursu nodokļa likumu 2018.gadā DRN par vienas tonnas sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonā pieauga līdz 35 EUR/t, 2019. gadā DRN likme būs 43EUR/t, bet 2020.gadā – 50 EUR/t.

Lai iedzīvotājiem sniegtu iespējas šķirot atkritumus un attiecīgi samazināt izmaksas par nešķiroto atkritumu izvešanu un apglabāšanu poligonā, SIA “Eco Baltia vide” turpinās investēt atkritumu šķirošanas infrastruktūrā un jaunos, modernos risinājumos.

Saistītie raksti

Mīti un patiesība par kompozīta iepakojuma jeb dzērienu paku šķirošanu un pārstrādi

26/07/2024

Par kompozīta iepakojumu jeb dzērienu pakām, kurās tiek pildītas sulas, piens, kefīrs, arī vīns un citi dzērieni, valda dažādi mīti. Ir daļa atkritumu apsaimniekotāju un vides ekspertu, kas uzsver, ka tas ir pārstrādei derīgs materiāls. […]

“Eco Baltia vide” savos reģionos aicina šķirot arī dzērienu kartona iepakojumu jeb piena, kefīra, sulas u.c. pakas

18/07/2024

Attīstoties otrreizējo izejvielu pārstrādes iespējām pasaulē, palielinās to atkritumu daudzums, ko iedzīvotājiem iespējams šķirot dalīti no citiem atkritumiem. Piemēram, ja vēl pēdējos gados starp dažādiem iepakojumiem daudzviet netika pieņemts dzērienu kartona jeb kompozīta (dažādu materiālu […]

Derīgas lietas gluži par baltu velti. Saldū tapis otrreiz izmantojamu mantu skapis

16/07/2024

Lietu atkārtota izmantošana tāpat kā atkritumu šķirošana ir viens no ilgtspējīgiem ikdienas paradumiem, kas nereti tiek aizmirsts. Aktualizējot atkārtotas lietu izmantošanas nozīmi cilvēku ekoloģiskās pēdas mazināšanā un atgādinot, ka itin bieži tas, kas vienam var […]

“Eco Baltia vide” reizi mēnesī Skrundā nodrošinās klientu apkalpošanu klātienē

11/07/2024

No šā gada 1. jūlija vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” Kuldīgas novada Skrundas pilsētā un pagastā, kā arī Nīkrāces, Rudbāržu, Raņķu pagastā turpina sniegt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus. Lai nodrošinātu pieejamāku klientu apkalpošanu ikvienam […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi