aizvērt
open menu
facebook
Sākusies šķirošanas kampaņa “Elektronikas šķiratlons”

Sākusies šķirošanas kampaņa “Elektronikas šķiratlons”

Vislatvijas akcijā “Elektronikas šķiratlons” aicina neatstāt mājās vecās elektroiekārtas!

Šodien, 20.aprīlī, sākas šķirošanas kampaņa “Elektronikas šķiratlons”, ko, turpinot pagājušajā gadā realizēto Vislatvijas stikla šķirošanas akciju, organizē Latvijas Zaļais punkts, veikalu tīkls “top!” un SIA “Eco Baltia vide”. Akcijas pirmajā posmā no 20.aprīļa līdz 20.maijam, ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus un aicinot iedzīvotājus ievērot fizisko distancēšanos, vairāk nekā 40 šķirošanas laukumos visā Latvijā iedzīvotāji aicināti nodot vecās elektroiekārtas, piedaloties arī balvu izlozē. Savukārt akcijas otrajā posmā no šā gada jūnija vairākos novados papildu tiks nodrošināta elektroiekārtu bezkontakta savākšana iedzīvotāju dzīvesvietās.

“Šobrīd mums visiem ir ļoti svarīgi palikt mājās, taču tas neattiecas uz atkritumiem. Mēs joprojām aicinām ar atbildību šķirot atkritumus un, jo īpaši, arī videi kaitīgās preces, nogādājot tās šķirošanas laukumos. Valsts vides dienesta (VVD) statistikas datos redzam, ka tirgū novietotais elektroiekārtu apjoms ik gadu aug. Protams, ekonomikas un patēriņa sabremzēšanās Covid-19 dēļ šo dinamiku šogad varētu pamainīt. Vienlaikus skaidrs, ka iepriekšējos gados elektroiekārtas esam pirkuši daudz vairāk, nekā, kad tās savu mūžu nokalpojušas, šķirojuši un nodevuši pārstrādei. To rāda arī mūsu veiktās aptaujas, ka tikai 16% iedzīvotāju* šķiro savas vecās elektropreces. Tas liecina, ka, visticamāk, vecās elektroiekārtas glabājam savās mājās, šķūnīšos vai bēniņos, nevis nododam pārstrādei. Tāpēc mēs šo fiziskās distancēšanās laiku aicinām izmantot lietderīgi, lai mainītu šo tendenci un izdarītu kādu labu darbu dabai un sabiedrībai kopumā,” aicina Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis.

No 20.aprīļa līdz 20.maijam, nododot nolietotās elektroiekārtas šķirošanas laukumos Liepājā, Grobiņā, Saldū, Siguldā, Rēzeknē, Daugavpilī, Maltā, Bauskā, Jēkabpilī,  Dobelē, Līvānos, Kārsavā, Krāslavā, Ludzā, Madonā, Ķegumā, Stopiņu novadā, Ādažu novadā, kā arī 20 SIA “ZAAO” EKO laukumos, iedzīvotāji piedalīsies jauna televizora izlozē. Šķirošanas laukumu adreses un darba laiki apkopoti mājas lapā www.zalais.lv sadaļā “Jaunumi”. Šķirošanas laukumos iedzīvotāji var aizpildīt izlozes anketu, lai “Elektronikas šķiratlona” pirmā posma noslēgumā piedalītos lielās balvas, jauna televizora, izlozē. 31.maijā starp visiem akcijas dalībniekiem tiks izlozētas arī divas dāvanu kartes no veikalu tīkla “top!” 20 EUR vērtībā un 20 pārsteiguma balvas no Latvijas Zaļā punkta.

“Šis laiks ir izaicinošs visiem, gan tiem, kam jāpaliek mājās, gan tiem, kuri katru dienu dodas uz veikalu strādāt. Mēs atbalstām Škiratlonu jau otro gadu un pateicamies organizatoriem par pielāgošanos esošajai situācijai, rodot iespēju, veidot attālinātu elektronikas savākšanu laukumos, kā arī bezkontakta savākšanu mājsaimniecībās. Aicinām sabiedrību šajā pavasarī parūpēties par savām mājām, sakārtot tās, atbrīvoties no liekās elektronikas un kopumā dot savu artavu tīrākas vides radīšanā,” saka veikalu tīkla “top!” valdes locekle Ilze Priedīte.

Kā norāda SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts, pērn īstenotais “Stikla šķiratlons” apliecināja, ka reģionu iedzīvotāji ļoti aktīvi veido izlietotās stikla taras un arī citu atkritumu veidu “uzkrājumus”. “Tāpēc sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu, veikaliem “top!” un vairāk nekā 20 novadu šķirošanas laukumiem šogad sākam akciju “Elektronikas šķiratlons”, kuras pirmajā posmā aicinām pašiem elektroiekārtas nogādāt šķirošanas laukumos, bet otrajā posmā dosimies arī uz reģionu mājsaimniecībām, lai atkritumi nepaliek mājās, bet nonāk pārstrādē. Vienlaikus atgādinām, ka arī atkritumu šķirošanas laukumos ir rūpīgi jāievēro valstī noteiktie piesardzības pasākumi un vismaz divu metru distance no laukuma darbiniekiem un citiem apmeklētājiem,” uzsver J.Aizbalts.

Saskaņā ar VVD jaunākajiem apkopotajiem datiem** par 2018.gadu, Latvijā tirgū gada laikā kopumā novietotas 24 290 tonnas elektronisko iekārtu. Salīdzinājumā ar 2017.gadu, kad 22 787 tonnas elektroiekārtu nonāca tirgū, apjoms ir audzis par 7%. Izpildot valstī noteiktās reģenerācijas normas, kopumā 2018.gadā atpakaļ savāktas elektroiekārtas 10 096 tonnu apjomā jeb 41,5% no kopējā apjoma.

Visa veida nolietotās un nederīgās sadzīves un elektrotehnikas iekārtas – veļas mašīnas, televizori, ledusskapji, plītis, datori, monitori, telefoni u.c. – tiek klasificētas kā videi kaitīgi un bīstami atkritumi, jo tās satur videi un cilvēkam bīstamas vielas.  Ja baterijas vai elektroiekārtas netiek nodotas otrreizējai pārstrādei, tās nokļūstot apkārtējā vidē rada toksisku piesārņojumu, kas kaitē gan dabai, gan cilvēku veselībai. Elektroiekārtas satur virkni bīstamu ķīmisku vielu, piemēram, svinu, kadmiju, alvu, dzīvsudrabu u.c.

 

* Latvijas Zaļā Punkta pētījumu “Cik zaļi dzīvo Latvijas iedzīvotāji?” 2018. gada oktobrī veica pētījumu centrs SKDS, aptaujājot 1002 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

** Apsaimniekotāju sniegtā informācija Valsts vides dienestam par atkritumu apsaimniekošanu 2018. gadā (http://www.vvd.gov.lv/public/fs/CKFinderJava/files/2020_01_30_RAS_Dati_P2018.pdf)

 

Šķirošanas laukumu adreses pieejamas šeit.

Saistītie raksti

E-atkritumu slogā – kā no tā izbēgt?

28/03/2024

Mūsdienu pasaulē elektroiekārtas ir kļuvušas par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Taču straujais tehnoloģiju progress un “ātrās modes” diktētā tendence rada jaunus izaicinājumus – elektroiekārtu patēriņš un atkritumu apjoms pieaug ar zibens ātrumu. Šī tendence apdraud vides […]

Babītes un Salas pagastā notiks divu dienu elektrotehnikas un lielgabarīta atkritumu nodošanas akcija

27/03/2024

18. un 19. aprīlī vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” aicina Babītes un Salas pagastu iedzīvotājus piedalīties nolietoto elektroiekārtu, lielgabarīta un sadzīvē radušos bīstamo atkritumu bezmaksas nodošanas akcijā. Iedzīvotāji aicināti līdz 12. aprīļa plkst. […]

SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centru un atkritumu šķirošanas laukumu darba laiks Lieldienās

22/03/2024

Informējam par izmaiņām SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centru un atkritumu šķirošanas laukumu darba laikos Lieldienu brīvdienu laikā. Ceturtdien, 28. martā SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centri un zvanu centri strādās saīsinātu darba […]

SIA “Eco Baltia vide” klientiem Pļaviņās uzsākta bioloģisko atkritumu konteineru uzstādīšana

21/03/2024

Sekojot aktualitātēm atkritumu šķirošanā, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” pēc SIA “Pļaviņu komunālie pakalpojumi” pieprasījuma arī Pļaviņās un Aiviekstes, Klintaines un Vietalvas pagastos sākusi konteineru uzstādīšanu dalītai bioloģisko atkritumu vākšanai, jau martā uzstādot […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi