aizvērt
open menu
facebook
Salaspilī atklāts otrreizējo materiālu šķirošanas punkts

Salaspilī atklāts otrreizējo materiālu šķirošanas punkts

Lai nodrošinātu ērtu, videi draudzīgāku un vienlaikus ekonomiski izdevīgāku risinājumu atkritumu šķirošanai, 18. oktobrī Enerģētiķu ielā 17b, Salaspilī, atklāts jauns atkritumu šķirošanas punkts, kurā tuvējo māju iedzīvotāji turpmāk varēs šķirot dažāda veida mājsaimniecībā radušos atkritumus. Šķirošanas punktu ar slēdzamām novietnēm atkritumu konteineriem izbūvējusi Salaspils novada pašvaldība, bet atkritumu apsaimniekošanu tajā nodrošina vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide”.

No jauna izveidotajā šķirošanas punktā, kas atrodas ielokā starp vairākām daudzdzīvokļu mājām, iedzīvotājiem būs plašas iespējas šķirot dažāda veida atkritumus. Punktā izvietoti konteineri dalīti vāktajiem atkritumiem – papīram, plastmasai un metāla iepakojumam, kā arī stiklam, bioloģiskajiem atkritumiem, tekstilizstrādājumiem, nolietotajai elektrotehnikai u.c. atkritumu veidiem.

“Eco Baltia vide” attīstības direktors Andris Karlsons atzīst: “Atkritumu šķirošana un savu ikdienas paradumu maiņa ir viens solis, lai samazinātu atkritumu kaudzes Latvijas poligonos. Arī mūsu dati liecina, ka 74% Latvijas iedzīvotāju patēriņa samazināšanu un atkritumu šķirošanu vērtē kā veidu, lai samazinātu atkritumu apjomus*, kas ir pozitīvi vērtējama tendence. Būtiska ir visu iesaistīto pušu sadarbība – pašvaldības, kā tas ir Salaspils gadījumā un par ko esam gandarīti, atkritumu apsaimniekotāja, kā arī iedzīvotāju gatavība ieviest savā ikdienā dabai draudzīgākus paradumus.”

Guntars Auders, Salaspils novada domes attīstības daļas vadītājs, atklājot šo punktu, aicināja iedzīvotājus aktīvi iesaistīties atkritumu šķirošanā. “Nodrošināt kvalitatīvu un pievilcīgu dzīves vidi Salaspils novada iedzīvotājiem ir viens no pašvaldības ilgtermiņa mērķiem. Viens no veidiem, kā šo mērķi sasniegt, ir veidot ilgtspējīgu atkritumu šķirošanas sistēmu un dot iespēju ikvienam novada iedzīvotājam šķirot mājsaimniecībā radušos atkritumus. Tāpēc pašvaldības Attīstības programmas Investīciju plānā un ikgadējā pašvaldības budžetā tiek paredzēti ievērojami finanšu līdzekļi arī atkritumu savākšanas un šķirošanas infrastruktūras uzlabošanai. Pašvaldībā jau ir izbūvēti 16 šāda tipa atkritumu šķirošanas punkti, divi ir būvniecības stadijā un vēl vienam tiks izstrādāts būvprojekts. Kopējās investīcijas, ko pašvaldība ir ieguldījusi šādu punktu izbūvei, tuvojas pus miljonam eiro. Tāpēc aicinu ikvienu novada iedzīvotāju šķirot atkritumus, tādā veidā samazinot mājsaimniecības izmaksas par atkritumu izvešanu, kā arī padarot vidi, kurā dzīvojam, tīru gan šodien, gan nākotnē,” norāda G. Auders.

 

Kā atklāšanas pasākumā uzsvēra tā dalībnieki, lai šķirošana būtu veiksmīga, liela nozīme ir ne tikai pieejamai infrastruktūrai, bet arī iedzīvotāju iniciatīvai.

“Šī ir iespēja arvien plašākam Salaspils iedzīvotāju lokam šķirot atkritumus ērtā, modernā un estētiskā vidē. Turklāt šajā punktā būs iespēja šķirot neierasti plašu atkritumu klāstu. Jo vairāk no sava atkritumu maisa sašķirosim, jo mazāk atliks, ko ielikt kopējā atkritumu konteinerā,” turpina “Eco Baltia vide” attīstības direktors A. Karlsons.

Plānots, ka iesākumā iedzīvotājiem būs pieejami konteineri arī iepriekšējās atkritumu savākšanas vietās. Jāņem vērā, ka šķirošanas punkts būs pieejamas noteiktu ēku iedzīvotājiem:

  • Enerģētiķu iela 5, Salaspils;
  • Enerģētiķu iela 11, Salaspils;
  • Enerģētiķu iela 13, Salaspils;
  • Enerģētiķu iela 15, Salaspils;
  • Enerģētiķu iela 21, Salaspils;
  • Celtnieku iela 4, Salaspils;
  • Celtnieku iela 6, Salaspils;
  • Celtnieku iela 16, Salaspils.

Informācija par tuvāko atkritumu šķirošanas laukumu

Iedzīvotājiem tuvākais dalīto atkritumu vākšanas laukums atrodas Salaspilī, Rīgas ielā 115 k-1. Laukums apmeklētājiem pieejams četras reizes nedēļā – otrdienās no plkst. 10.00 līdz plkst. 14.00, ceturtdienās no plkst. 16.00 līdz plkst. 20.00, sestdienās no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 un svētdienās no plkst. 12.00 līdz 16.00. Šķirošanas laukumā iedzīvotāji var nodot vieglo iepakojumu jeb plastmasas, papīra, metāla iepakojumus, stikla taru, nolietoto elektrotehniku, baterijas un akumulatorus, koku, logu stiklu un daudz citus atkritumu veidus. Tāpat laukumā iespējams nodot autoriepas, tostarp vienu riepu komplektu gadā bez maksas, kā arī bez maksas tiks pieņemti sezonālie zaļie dārza atkritumi.

* 2023. gadā “Latvijas Zaļā punkta” īstenotā aptauja par atkritumiem un veiktajiem pasākumiem to samazināšanai, aptaujājot 1001 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Saistītie raksti

Mīti un patiesība par kompozīta iepakojuma jeb dzērienu paku šķirošanu un pārstrādi

26/07/2024

Par kompozīta iepakojumu jeb dzērienu pakām, kurās tiek pildītas sulas, piens, kefīrs, arī vīns un citi dzērieni, valda dažādi mīti. Ir daļa atkritumu apsaimniekotāju un vides ekspertu, kas uzsver, ka tas ir pārstrādei derīgs materiāls. […]

“Eco Baltia vide” savos reģionos aicina šķirot arī dzērienu kartona iepakojumu jeb piena, kefīra, sulas u.c. pakas

18/07/2024

Attīstoties otrreizējo izejvielu pārstrādes iespējām pasaulē, palielinās to atkritumu daudzums, ko iedzīvotājiem iespējams šķirot dalīti no citiem atkritumiem. Piemēram, ja vēl pēdējos gados starp dažādiem iepakojumiem daudzviet netika pieņemts dzērienu kartona jeb kompozīta (dažādu materiālu […]

Derīgas lietas gluži par baltu velti. Saldū tapis otrreiz izmantojamu mantu skapis

16/07/2024

Lietu atkārtota izmantošana tāpat kā atkritumu šķirošana ir viens no ilgtspējīgiem ikdienas paradumiem, kas nereti tiek aizmirsts. Aktualizējot atkārtotas lietu izmantošanas nozīmi cilvēku ekoloģiskās pēdas mazināšanā un atgādinot, ka itin bieži tas, kas vienam var […]

“Eco Baltia vide” reizi mēnesī Skrundā nodrošinās klientu apkalpošanu klātienē

11/07/2024

No šā gada 1. jūlija vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” Kuldīgas novada Skrundas pilsētā un pagastā, kā arī Nīkrāces, Rudbāržu, Raņķu pagastā turpina sniegt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus. Lai nodrošinātu pieejamāku klientu apkalpošanu ikvienam […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi