aizvērt
open menu
facebook
SIA “Eco Baltia vide” jau 13 videi draudzīgākas atkritumu savākšanas mašīnas

SIA “Eco Baltia vide” jau 13 videi draudzīgākas atkritumu savākšanas mašīnas

Rūpējoties par ilgtspējīgu uzņēmuma darbību un ietekmes uz vidi samazināšanu, AS “Eco Baltia” grupas vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” pakalpojumu nodrošināšanai klientiem izmanto jau 13 videi draudzīgākas, ar saspiesto dabasgāzi (CNG) darbināmas specializētās atkritumu savākšanas automašīnas. Savukārt līdz gada beigām plānots autoparku papildināt ar vēl trim. No kopējām investīcijām, kas šogad specializētajam transportam kopumā paredzētas 1,3 miljonu eiro apmērā, aptuveni 90% šogad tiek novirzīti videi draudzīgāku atkritumu savākšanas automobiļu iegādei.  

“Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts: “Investīcijas “zaļākā” autoparkā ir svarīgs ieguldījums uzņēmuma ilgtspējā, kas ir viens no “Eco Baltia vide” attīstības stratēģiskajiem virzieniem. Pāreju uz ilgtspējīgāku transportu sākām jau 2020.gadā, kad kā pirmie Latvijā iegādājāmies piecas ar CNG darbināmās atkritumu savākšanas mašīnas. Līdz šā gada beigām mums kopā varētu būt jau 16. Jārēķinās, ka investīcijas ir salīdzinoši lielas, taču mūsu ilgtspējas stratēģijās viens no būtiskiem punktiem vērsts tieši uz transportu un tā radīto CO2 izmešu samazināšanu. Vienlaikus uz papēžiem min arī Eiropas Savienības (ES) regulās noteiktās vides prasības, kas tuvākajos gados skars ikvienu uzņēmumu. Mēs tam esam gatavojušies un pie savas CO2 pēdas samazināšanas strādāsim arī turpmāk.”

Lai novērstu klimata pārmaiņas, ES ir izvirzījusi vērienīgus mērķus – līdz 2050.gadam sasniegt klimatneitralitāti, līdz 2030. gadam visā ES CO2 emisijas samazināt par 55%, bet Latvijā – par 65%, salīdzinot ar 1990. gadu1.

“Eco Baltia vide” ikdienas darbība galvenokārt balstīta uz dažāda veida atkritumu savākšanu un pārvadāšanu, tāpēc pakalpojumu nodrošināšanai tiek izmantots specializēts liela izmēra transports. Šobrīd uzņēmuma autoparku veido aptuveni 65 atkritumu savākšanas automašīnu, kuras vienā dienā apkalpo aptuveni 8000 adresātu. “Diendienā mūsu mašīnas mēro ļoti plašus maršrutus, atsevišķās vietās lielāko daudzdzīvokļu namu adreses apmeklējot pat vairākas reizes nedēļā. Tas pilsētvidei ir nozīmīgs slogs, taču jāņem vērā – atkritumi ir un būs, un tos nāksies izvest, tāpēc mēs strādājam pie risinājumiem, lai šo vides ietekmes slogu mazinātu. Vienlaikus vērtējam iespējas nākotnē pārejai no dīzeļdegvielas uz elektrodzinējiem mūsu citiem, mazāka izmēra transporta līdzekļiem, lai vēl vairāk mazinātu CO2 izmešus savā darbībā.

Pirmos piecus ar CNG aprīkotus transporta līdzekļus SIA “Eco Baltia vide” kā pirmais uzņēmums savā nozarē iegādājās jau 2020.gadā. Tolaik tika investēti teju 800 tūkstoši eiro.  Šobrīd uzņēmumā atkritumu savākšanas pakalpojuma nodrošināšanā tiek izmantotas jau 13 CNG auto vienības. No tām četras iegādātas šogad, savukārt gada beigās plānots iepirkt vēl trīs.

Izmantojot CNG automašīnas, oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzumu iespējams samazināt par vidēji 25 – 30%, slāpekļa dioksīda (NO2) izmešu daudzumu var samazināt līdz pat 90%, cieto putekļu daļiņu daudzumu iespējams samazināt par 98%. Līdz ar to CNG tiek vērtēts kā videi draudzīgāks degvielas tips nekā dīzeļdegviela vai benzīns, turklāt transporta radītais trokšņa līmenis pilsētvidē samazinās par 20 – 25%.

Efektivizējot pakalpojumu sniegšanu, šovasar SIA “Eco Baltia vide” autoparku papildināja arī ar specializētu CNG darbināmu auto, kas paredzēts atkritumu konteineru mazgāšanai. Tas iegādāts ar mērķi uzlabot atkritumu savākšanas un apsaimniekošanas procesu gan privātmāju iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem un citiem klientiem. Tas ir efektīvāks un ilgtspējīgāks risinājums, jo konteineri tiek mazgāti klienta adresē, samazinot nepieciešamību pārvadāt uz speciālu mazgāšanas vietu.

 

1 ES Klimata likums

 

Saistītie raksti

Mīti un patiesība par kompozīta iepakojuma jeb dzērienu paku šķirošanu un pārstrādi

26/07/2024

Par kompozīta iepakojumu jeb dzērienu pakām, kurās tiek pildītas sulas, piens, kefīrs, arī vīns un citi dzērieni, valda dažādi mīti. Ir daļa atkritumu apsaimniekotāju un vides ekspertu, kas uzsver, ka tas ir pārstrādei derīgs materiāls. […]

“Eco Baltia vide” savos reģionos aicina šķirot arī dzērienu kartona iepakojumu jeb piena, kefīra, sulas u.c. pakas

18/07/2024

Attīstoties otrreizējo izejvielu pārstrādes iespējām pasaulē, palielinās to atkritumu daudzums, ko iedzīvotājiem iespējams šķirot dalīti no citiem atkritumiem. Piemēram, ja vēl pēdējos gados starp dažādiem iepakojumiem daudzviet netika pieņemts dzērienu kartona jeb kompozīta (dažādu materiālu […]

Derīgas lietas gluži par baltu velti. Saldū tapis otrreiz izmantojamu mantu skapis

16/07/2024

Lietu atkārtota izmantošana tāpat kā atkritumu šķirošana ir viens no ilgtspējīgiem ikdienas paradumiem, kas nereti tiek aizmirsts. Aktualizējot atkārtotas lietu izmantošanas nozīmi cilvēku ekoloģiskās pēdas mazināšanā un atgādinot, ka itin bieži tas, kas vienam var […]

“Eco Baltia vide” reizi mēnesī Skrundā nodrošinās klientu apkalpošanu klātienē

11/07/2024

No šā gada 1. jūlija vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” Kuldīgas novada Skrundas pilsētā un pagastā, kā arī Nīkrāces, Rudbāržu, Raņķu pagastā turpina sniegt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus. Lai nodrošinātu pieejamāku klientu apkalpošanu ikvienam […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi