aizvērt
open menu
facebook
SIA “Eco Baltia vide” Liepājā un Grobiņā paplašina tekstila šķirošanas konteineru tīklu

SIA “Eco Baltia vide” Liepājā un Grobiņā paplašina tekstila šķirošanas konteineru tīklu

Palielinoties sabiedrības izpratnei par atbildīgu šķirošanu un pieprasījumam pēc tekstila konteineriem, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” paplašina tekstila šķirošanas infrastruktūru, izvietojot trīs jaunus tekstila šķirošanas punktus Grobiņā un papildu divus jaunus tekstila šķirošanas punktus Liepājā.

Tekstila šķirošanas punkti Grobiņā un Liepājā atrodas:

  • Grobiņā, Jaunatnes ielā 16 (jauns);
  • Grobiņā, Lielā ielā 74 (jauns);
  • Grobiņā, Lielā ielā 90 (jauns);
  • Liepājā, Pulkveža Brieža ielā 14 (jauns);
  • Liepāja, Tirgus ielā 22 (jauns);
  • Liepājā, Ezermalas ielā 11;
  • Liepājā, Ziemeļu ielā 13 (trīs konteineri);
  • Grobiņas pagastā, “Ķīvītes”.

Tekstila šķirošanas konteineri pieejami publiskai lietošanai ikvienam iedzīvotājam, un tajos var ievietot visa veida apģērbus, apavus un mājas tekstilu. Lai tie būtu derīgi atkārtotā apritē, būtiski, ka sašķirotie tekstilizstrādājumi nav bijuši saskarsmē ar ķīmiskām vielām, tostarp motoreļļām un sadzīves ķīmiju, kā arī nav sadriskāti. Tiem jābūt sausiem un bez pelējuma.

Vēršam uzmanību, ka sašķiroto tekstilu konteineros jāievieto cieši aizsietā maisā. Kopā ar tekstilu nav šķirojami cita materiāla izstrādājumi, piemēram, gumijas zābaki, plastmasas slēpju zābaki, kā arī mīkstās rotaļlietas.

Kā ziņots, kopš 2020.gada par 12 procentpunktiem – no 21% līdz 33% – palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri nevajadzīgo apģērbu, apavus un mājas tekstilu ievieto speciālajos tekstila šķirošanas konteineros, liecina projekta LIFE Waste To Resources IP, LIFE20 IPE/LV/000014 ietvaros šogad veiktās aptaujas* dati par iedzīvotāju apģērba patēriņa un šķirošanas paradumiem.

Tekstila šķirošanas infrastruktūra ir būtiska kopējās atkritumu šķirošanas sistēmas sastāvdaļa, ņemot vērā to, ka tekstila dalītā vākšana kļūst arvien aktuālāka visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kur tā obligāta būs no 2025.gada, savukārt Latvijā jau no 2023.gada 1.janvāra.

Tekstils atstāj būtisku negatīvo ietekmi uz vidi, jo tā ražošanā izmanto aptuveni 3500 ķīmisko vielu, no kurām 750 ir klasificētas kā bīstamas cilvēka veselībai, bet 440 – kā bīstamas videi. Sintētiskās šķiedras, no kurām ražo 60% tekstilizstrādājumu, sadalās aptuveni 200 gadu laikā. Tas nozīmē, ka ķīmiskās vielas ar laiku sāk izplatīties vidē, kā arī tekstils turpina palielināt poligonu kalnu.

Lai mazinātu apģērba, apavu un mājas tekstila nonākšanu poligonos un veicinātu, ka pēc iespējas lielāka daļa tekstiliju nonāk atkārtotā apritē, SIA “Eco Baltia vide” kopā ar partneriem turpina strādā pie tekstila šķirošanas sistēmas izveides Latvijas reģionos. Šobrīd iedzīvotājiem visā Latvijā pieejami jau vairāk nekā 170 “Eco Baltia vide” nodrošinātie tekstila šķirošanas konteineri, kuru atrašanās vietas pieejamas Latvijas Zaļā punkta interaktīvajā atkritumu šķirošanas vietu kartē – www.zalais.lv. No šā gada 29.marta visā Latvijā norisinās arī tekstila šķirošanas kampaņa “Stils-tekstils”, kuras mērķis ir veicināt sistēmas turpmāku attīstību un veicināt iedzīvotāju zināšanas par tekstila šķirošanas nepieciešamību. Plašāka informācija par pareizu tekstila šķirošanu pieejama arī Eco Baltia vide mājaslapā – www.ecobaltiavide.lv un www.tekstils.lv.

Saistītie raksti

SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centru un atkritumu šķirošanas laukumu darba laiks maija svētkos

30/04/2024

Informējam par izmaiņām SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centru (KAC), zvanu centru un atkritumu šķirošanas laukumu darba laikos maija svētkos.   KAC Getliņu ielā 5, Rumbulā KAC Brīvības gatvē 289, Rīgā Rīgas, Pierīgas, Zemgales […]

Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Vecumnieku reģionā

25/04/2024

SIA “Eco Baltia vide” informē, ka uzņēmums, balstoties uz atklātā konkursa “Sadzīves atkritumu apsaimniekošana Bauskas novada administratīvajā teritorijā” rezultātiem, pēc 4. maija beigs sniegt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus Vecumnieku reģionā. Lai noslēgtu savstarpējos norēķinus, klienti […]

“Eco Baltia vide” pilotprojektā “Pūt vai nepūt?!” vērtēs bioloģisko atkritumu šķirošanas kvalitāti

24/04/2024

Ar mērķi apzināt pašreizējos traucējošos faktorus bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanā, kā arī novērtēt esošo bioloģisko atkritumu šķirošanas kvalitāti, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar māju apsaimniekotājiem SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) un […]

Iedzīvotājiem pieejami atjaunoti materiāli par atkritumu šķirošanu

23/04/2024

Latvijā ik gadu tiek radīti vairāk nekā 800 tūkstoši tonnu sadzīves atkritumu, no kuriem sašķiroti un pārstrādāti tiek nepilna puse. Lai veicinātu un uzlabotu šķirošanas rezultātus un lai pēc iespējas lielāks atkritumu apjoms nonāktu otrreizējā […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi