aizvērt
open menu
facebook
Tekstila šķirošanas mēnesī savāktas vairāk nekā 75 tonnas tekstilizstrādājumu

Tekstila šķirošanas mēnesī savāktas vairāk nekā 75 tonnas tekstilizstrādājumu

Latvijas Zaļā punkta un vides apsaimniekošanas uzņēmuma “Eco Baltia vide” organizētās kampaņas “Marts – tekstila šķirošanas mēnesis” ietvaros iedzīvotāji speciālajos tekstila šķirošanas konteineros nodevuši vairāk nekā 75 tonnas tekstilizstrādājumu, kas ir būtisks solis ceļā uz tīrāku un ilgtspējīgāku vidi mums apkārt.

 “Šī kampaņa ir vēl viens lielisks piemērs tam, ka cilvēki labprāt šķiro un nodod atkārtotai apritei tekstilizstrādājumus, ja vien šāda iespēja viņiem tiek dota. Mēneša laikā nodotās 75 tonnas tekstilizstrādājumu veido 15% no pagājušā, 2020. gada, sašķirotā tekstilizstrādājumu apjoma, kas bija teju 500 tonnas. Savukārt salīdzinājumā ar šī gada februāri, martā nodotā tekstila apjoms ir audzis par 61,9%. Kopīgiem spēkiem mums ir izdevies samazināt tekstila radīto negatīvo ietekmi uz vidi, kā arī novērst liela apjoma nevajadzīgā apģērba nonākšanu poligonos,” norāda Latvijas Zaļais punkts direktors Kaspars Zakulis.

Līdz ar kopējo aktivitāti, liela iedzīvotāju atsaucība bija vērojama arī tajās teritorijās, kurās līdz šim pastāvīgi tekstila šķirošanas konteineri nav izvietoti, bet kampaņas laikā bija pieejamas speciālas tekstila šķirošanas mobilās tvertnes. “Mobilie tekstila šķirošanas konteineri tika izvietoti Mežaparkā, Berģos, Vecāķos un Vecmīlgrāvī. Kopumā iedzīvotāju interese bija tik liela, ka daudzviet konteinerus nācās iztukšot arī ārpus ierastā grafika – teju katru dienu. Man ir patiess prieks, ka cilvēki arvien vairāk sāk izprast šķirošanas nozīmi, turklāt lielā aktivitāte pierāda arī to, ka cilvēki Latvijā ir gatavi tekstilizstrādājumu šķirošanai un mums ir kopīgi jāiet uz to, lai šāda sistēma Latvijā tiktu ieviesta iespējami ātri – 2023. gadā, kā to paredz “Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns 2021.- 2028. gadam”, nevis 2025. gadā, kad to kā obligātu prasību nosaka ES direktīvas*. Taču jau šogad mēs turpināsim iesākto, un plānojam 60 esošo tekstila šķirošanas konteineru skaitu papildināt ar 20 jaunām tvertnēm, no kurām daļa jau vasarā varētu tikt uzstādīta vairākās vietās Kurzemē,” atklāj vides apsaimniekošanas “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.  

Turpinot paplašinot iedzīvotāju iespējas nodot nevajadzīgos apavus un apģērbu speciālajos tekstila šķirošanas konteineros, kā arī aktualizējot ilgtspējīgas modes tēmu un vēršot sabiedrības uzmanību uz nepieciešamību mainīt paradumus, iedzīvotāji aicināti aktīvi piedalīties arī Latvijas Zaļā punkta un tirdzniecības centra “Alfa” organizētajā kampaņā “Drēbju skapja lielā talka”, kas aizsākta šā gada 30. martā un norisinās līdz 18. aprīlim. un kuras laikā plānots kopīgiem spēkiem savākt pusotru tonnu tekstilizstrādājumu. Nevajadzīgos, bet atkārtotai izmantošanai, tostarp pārstrādei, vēl derīgos tekstilizstrādājumus iedzīvotāji aicināti nodot speciālā tekstila šķirošanas konteinerā, kas novietots  pie t/c “Alfa” centrālās ieejas.

T/c “Alfa” vadītāja Liene Apine norāda: “Vairāk nekā puse modes preču tiek izmestas gada laikā kopš to iegādes un lielākoties tiek nevis atkārtoti izmantotas vai pārstrādātas, bet nokļūst atkritumu poligonos līdzās citiem sadzīves atkritumiem. Kampaņas laikā mēs aicinām iedzīvotājus ne vien veikt drēbju skapja pavasara revīziju, aktīvi šķirot tekstilizstrādājumus un nevajadzīgās drēbes un apavus nodot speciālajā tekstila šķirošanas konteinerī, bet vienlaikus ceram arī veicināt sabiedrības izpratni par tekstila atkritumu šķirošanas un pārstrādes nozīmību un mudināt mainīt paradumus, tādējādi sperot būtisku soli pretī tīrākai videi mums apkārt.”

Kampaņas ietvaros pie t/c “Alfa” uzstādīta arī iespaidīga vides instalācija – apģērbu kalns “Nav, ko vilkt?”, kas simbolizē tekstilizstrādājumu apjomu, kas ik gadu nonāk atkritumu poligonos un vidē.

Kopumā Latvijas iedzīvotājiem arī turpmākai tekstilizstrādājumu nodošanai pieejami 60 tekstila šķirošanas konteineri, kas novietoti Rīgā, Salaspilī, Ādažos, Piņķos, Ogrē un citviet Pierīgā, kā arī daudzviet Ziemeļvidzemē. Konteineru precīzas atrašanās vietas iespējams noskaidrot interaktīvajā atkritumu šķirošanas vietu kartē “Latvijas Zaļais punkts” mājaslapā.

Tekstila izstrādājumu šķirošanas konteineros iedzīvotāji tiek aicināti ievietot nevajadzīgos apavus, apģērbus, aizkarus, gultas veļu un citus tekstila izstrādājumus. Konteineros nedrīkst izmest tekstila izstrādājumus, kas izmantoti tīrīšanas darbos, bijuši saskarsmē ar ķīmiskajām vielām (piemēram, autoservisu darbos, būvniecībā) vai ir slapji. Tāpat iedzīvotāji aicināti neizmest netīru apģērbu un citus atkritumus, lai nesabojātu pārstrādei vai atkārtotai izmantošanai derīgos apģērbus.

*Eiropas Savienības (ES) Direktīvas paredz, ka no 2025. gada ES dalībvalstīm būs jānodrošina tekstila izstrādājumu dalīta vākšana.

Saistītie raksti

E-atkritumu slogā – kā no tā izbēgt?

28/03/2024

Mūsdienu pasaulē elektroiekārtas ir kļuvušas par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Taču straujais tehnoloģiju progress un “ātrās modes” diktētā tendence rada jaunus izaicinājumus – elektroiekārtu patēriņš un atkritumu apjoms pieaug ar zibens ātrumu. Šī tendence apdraud vides […]

Babītes un Salas pagastā notiks divu dienu elektrotehnikas un lielgabarīta atkritumu nodošanas akcija

27/03/2024

18. un 19. aprīlī vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” aicina Babītes un Salas pagastu iedzīvotājus piedalīties nolietoto elektroiekārtu, lielgabarīta un sadzīvē radušos bīstamo atkritumu bezmaksas nodošanas akcijā. Iedzīvotāji aicināti līdz 12. aprīļa plkst. […]

SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centru un atkritumu šķirošanas laukumu darba laiks Lieldienās

22/03/2024

Informējam par izmaiņām SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centru un atkritumu šķirošanas laukumu darba laikos Lieldienu brīvdienu laikā. Ceturtdien, 28. martā SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centri un zvanu centri strādās saīsinātu darba […]

SIA “Eco Baltia vide” klientiem Pļaviņās uzsākta bioloģisko atkritumu konteineru uzstādīšana

21/03/2024

Sekojot aktualitātēm atkritumu šķirošanā, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” pēc SIA “Pļaviņu komunālie pakalpojumi” pieprasījuma arī Pļaviņās un Aiviekstes, Klintaines un Vietalvas pagastos sākusi konteineru uzstādīšanu dalītai bioloģisko atkritumu vākšanai, jau martā uzstādot […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi