aizvērt
open menu
facebook
Visaktīvāk tekstilu iedzīvotāji šķiro pie tirdzniecības vietām

Visaktīvāk tekstilu iedzīvotāji šķiro pie tirdzniecības vietām

Lai mazinātu apģērba, apavu un mājas tekstila nonākšanu atkritumu poligonos, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” kopā ar “Latvijas Zaļo punktu” kopš 2019. gada Latvijā izvietojuši vairāk nekā 280 speciālus, sarkanas krāsas konteinerus tekstilizstrādājumu šķirošanai. No tiem aptuveni piektā daļa izvietoti pie tirdzniecības vietām, taču tos iedzīvotāji izmanto visbiežāk – aptuveni 40% no kopējā sašķirotā tekstilizstrādājumu apjoma ir no konteineriem, kas izvietoti pie veikaliem.

SIA “Eco Baltia vide” dati rāda, ka uzņēmuma izvietotajos tekstila konteineros gada pirmajos četros mēnešos iedzīvotāji nodevuši 660 tonnas tekstila. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu redzams kāpums par 30 % – 2023. gadā SIA “Eco Baltia vide” apsaimniekotajos konteineros gada pirmajos četros mēnešos savāktas 507 tonnas, bet 2022. gada attiecīgajā periodā uzņēmuma apsaimniekotajos konteineros savāktas 414 tonnas iedzīvotājiem nederīgā tekstila.

Mūsu pieredze rāda vairākus pozitīvus faktus par tekstila apsaimniekošanu – aug gan iedzīvotāju nodotā tekstila apjomi, gan tā kvalitāte. Līdz ar to arvien lielāks īpatsvars tekstila nonāk otrreizējā apritē, nevis atkritumu poligonā. Mūsu novērojumi un aplēses liecina, ka visaktīvāk iedzīvotāji nederīgos tekstila izstrādājumus šķiro tieši konteineros pie tirdzniecības vietām. Vērtējam, ka šajos konteineros gada pirmajos četros mēnešos nodotas ap 260 tonnas tekstila jeb 40 % no savāktā apjoma, lai arī pie tirdzniecības centriem uzstādīta tikai apmēram piektdaļa no visiem konteineriem. Tāpēc itin bieži cenšamies pie tirdzniecības centriem izvietot divus vai pat trīs konteinerus, kas ļauj tekstila apsaimniekošanu padarīt efektīvāku,” stāsta SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Šobrīd SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar “Latvijas Zaļo punktu” visā Latvijā ir izvietojuši 280 konteinerus tekstilam. 59 no tiem izvietoti pie dažādām tirdzniecības vietām. Pie lielveikalu tīkla “Rimi” veikaliem visā Latvijā izvietoti 30 konteineri – 18 Rīgā, bet 12 reģionos. Savukārt pie veikalu tīkla “TOP” veikaliem izvietoti 11 tekstila konteineru. Šogad SIA “Eco Baltia vide” un “Latvijas Zaļā punkta” tekstila šķirošanas konteineru tīkls ir paplašināts ar papildu konteineriem Salaspilī, Daugavpilī un Rīgā. Tuvāko tekstila šķirošanas vietu iespējams atrast “Latvijas Zaļā punkta” mājas lapā www.zalais.lv sadaļā “Kur šķirot?”.

Redzam, ka Latvijas iedzīvotājiem tekstila šķirošana kļuvusi par jaunu un pozitīvu ieradumu, ko novērojam arī pie “Rimi” veikaliem, aktīvi piepildot šķirošanas konteinerus. Arī mēs “Rimi” esam ieviesuši vairākas nozīmīgas un videi draudzīgas iniciatīvas, piemēram, arvien samazinām plastmasas lietojumu, pārtikas atkritumu apjomu, izmantojam energoefektīvas aukstuma sistēmas u.c., reizē mudinot arī pircējus izdarīt atbildīgas izvēles. Tie var būt pavisam mazi soļi ikdienā, piemēram, izmantot vairākas reizes lietojamās auduma somas vai samazināt pārtikas atkritumu apjomu savās mājās. Arī tekstila šķirošana ir viena no tām, tāpēc aicinām ne tikai veikala apmeklētājus, bet ikvienu Latvijas iedzīvotāju šķirot tekstilu un kopīgi veidot tīrāku Latviju,” uzsver “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite.

Latvijas tirgū ik gadu nonāk aptuveni 27 000 tonnu jauna un lietota apģērba jeb 14,3 kg apģērba uz vienu iedzīvotāju, tāpēc SIA “Eco Baltia vide” un “Latvijas Zaļais punkts” sadarbībā ar lielveikalu tīkliem “Rimi” un “TOP” kampaņā “Stils–Tekstils” informēs par atbildīgu nederīgo tekstila izstrādājumu apsaimniekošanu.

SIA “Eco Baltia vide” un “Latvijas Zaļais punkts” atgādina, ka specializētajos tekstila konteineros drīkst izmest tīru apģērbu, tīrus apavus un mājas tekstilu (aizkarus, segas, palagus, galdautus, u.c.). Nodotajam tekstilam ir jābūt ievietotam stingri aizsietā maisā. Tekstilam paredzētajos konteineros nedrīkst mest netīru, ar sadzīves ķīmiju, motoreļļām notraipītus tekstilizstrādājumus, mitru, netīru, pelējošu tekstilu, saplēstu apģērbu vai apģērba atgriezumus, kā arī bērnu rotaļlietas.

Lai padarītu tekstila šķirošanu pieejamāku, iedzīvotāji, pašvaldības iestādes un uzņēmēji ir aicināti ierosināt potenciālās tekstila izstrādājumu konteineru atrašanās vietas. Rosināt tekstila konteinera izvietošanu iespējams, sazinoties ar “Eco Baltia vide” klientu centru, zvanot pa tel. 8717 vai rakstot uz info@ecobaltiavide.lv. Katrs pieteikums tiek izvērtēts individuāli, ņemot vērā ierosinātās konteinera izvietošanas vietas iedzīvotāju blīvumu, atrašanās vietu un transporta pieejamība konteineram.

Saistītie raksti

SIA “Eco Baltia vide” viesojas Mārupes novadā, lai izglītotu par atkritumu šķirošanu

16/05/2024

Lai izglītotu un ieinteresētu iedzīvotājus vides saudzēšanas un atkritumu šķirošanas jautājumos, SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu 2024. gada maijā viesojās Mārupes novadā. Uzņēmumu pārstāvji apmeklēja pirmskolas izglītības iestādi “Saimīte” Piņķos, kopumā […]

SIA “Eco Baltia vide” un “Latvijas Zaļais punkts” bērnudārzam Kadagā dāvina šķirošanas spēli

16/05/2024

Lai izglītotu un iedvesmotu jaunāko paaudzi videi draudzīgākiem paradumiem un atkritumu šķirošanai, vides apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” kopā ar “Latvijas Zaļo punktu” šajā pavasarī bērnudārzam “Mežavēji” Kadagā ir nogādājusi un uzstādījusi atkritumu šķirošanas spēli. […]

Liepājā akcijas “Nomet riepu atbildīgi!” laikā savāktas 107 tonnas nolietotu autoriepu

16/05/2024

Iedzīvotājiem izrādot augstu interesi, divu nedēļu akcijas laikā Liepājā, vides apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “Eco Baltia vide” atkritumu šķirošanas laukumā Ezermalas ielā 11, iedzīvotāji otrreizējai pārstrādei nodevuši 107 tonnas nolietotu autoriepu. Nolietoto riepu savākšanas akcija “Nomet […]

Latvijā pagaidām trūkst izpratnes par būvgružiem kā resursu

15/05/2024

Latvijā pamazām arvien plašāk tiek attīstīti būvniecības atkritumu šķirošanas un pārstrādes laukumi. To dara arī “Eco Baltia vide”. Pēdējos gados būvgružu šķirošanas un pārstrādes iekārtās un laukumos nozare investējusi jau vairāk nekā 10 miljoni eiro. […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi