aizvērt
open menu
facebook
Kampaņā “Viegla šķirošanās” aicina nodot nevajadzīgo elektrotehniku un sasniegt jaunu šķirošanas rekordu

Kampaņā “Viegla šķirošanās” aicina nodot nevajadzīgo elektrotehniku un sasniegt jaunu šķirošanas rekordu

Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” kopā ar Latvijas Zaļo punktu un “Maxima Latvija” kampaņā “Viegla šķirošanās” aicina iedzīvotājus atbrīvoties jeb cieņpilni šķirties no savu laiku nokalpojušas elektrotehnikas, nododot to pārstrādei. Kampaņā kopīgiem spēkiem plānots pārspēt pērn īstenotās akcijas “Elektronikas šķiratlons” rezultātus – vairāk nekā 410 tonnas pārstrādei nodotas tehnikas, tādējādi uzstādot jaunu šķirošanas rekordu. Ikviens kampaņas dalībnieks varēs pretendēt arī uz patīkamām un ikdienā noderīgām balvām.

Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis: “Ar kampaņas saukli “Viegla šķirošanās” vēlamies cilvēkiem pavēstīt, ka atkritumu šķirošana ir vienkāršs process, kas neprasa daudz laika un pūļu. Mēs jau tagad redzam, ka iedzīvotāji kļūst apzinīgāki attiecībā uz tehnikas nodošanu pārstrādei. Pēc mūsu pagājušajā gadā veiktās iedzīvotāju aptaujas datiem* elektroierīces šķiro jau 38% respondentu, kas ir par teju trešdaļu vairāk nekā divus gadus iepriekš. Tomēr pagājušajā gadā kampaņā “Elektronikas šķiratlons” pārliecinājāmies, ka daudzviet mājās glabājas pat gadu desmitiem krātas elektrotehnikas. Kamēr valsts nosaka, ka jau drīz to šķirošanas apjomi Latvijā būs jāpalielina, mēs aicinām iedzīvotājus jau tagad būt aktīviem – piedalīties jauna šķirošanas rekorda sasniegšanā, kā arī būt atbildīgiem – jebkuru nopirkto ierīci lietot tik ilgi, cik iespējams, padomāt, vai kārotā jaunā elektroprece patiešām ir nepieciešama un galu galā – nodot pārstrādei, kad ierīce nokalpojusi savu laiku.”

Elektronikas šķirošanas kampaņa “Viegla šķirošanās” līdz šā gada beigām notiks trīs posmos un to laikā plānots pārspēt pērn sasniegto elektronikas šķirošanas rekordu – 410 tonnas.  Jau šobrīd, akcijas pirmajā posmā, uzņēmumi un iestādes aicinātas pieteikties nolietotās elektrotehnikas savākšanai no birojiem, “mājas ofisiem”, tirdzniecības vietām, ražotnēm un citām vietām pēc nepieciešamības, par ko plašāka informācija pieejama ŠEIT. Savukārt jau no 1. līdz 31.maijam kampaņa turpināsies atkritumu šķirošanas laukumos vairāk nekā 30 Latvijas novados, tostarp  Saldus, Brocēnu, Mālpils, Siguldas, Jelgavas, Tukuma, Bauskas, Madonas, kā arī lielajās pilsētās, piemēram, Liepājā, Jelgavā, Rēzeknē, Daugavpilī un cituviet. Pēc tam, no jūnija līdz pat gada beigām, vairāk nekā 20 novados turpināsies elektrotehnikas savākšana no mājsaimniecībām un uzņēmumiem.

SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts: “Pagājušā gada kampaņas “Elektronikas šķiratlons” rezultāti parāda, ka cilvēki vēlas un ir gatavi šķirot nevajadzīgo tehniku – īpaši gadījumos, ja tāda iespēja tiek nodrošināta tuvāk mājām. Arī šogad ciešā sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām un atkritumu apsaimniekotājiem kampaņā “Viegla šķirošanās” strādāsim pie tā, lai uzkrātās elektropreces iedzīvotāji varētu nodot ērtāk gan tuvākos, gan tālākos reģionos. Tādējādi kopā varēsim panākt, ka atkārtotā apritē nonāk lielāks apjoms savu laiku nokalpojušu ierīču, kas ir vienlīdz svarīgi gan attiecībā uz vides ilgtspēju, gan valsts un ES prasību izpildi. Aicinām iedzīvotājus būt aktīviem, pārskatīt savus šķūnīšus, garāžas un ikdienas telpas mājās, darbā un cituviet, un atbrīvotā tās no nevajadzīgās tehnikas, nododot pārstrādei.”

Visiem kampaņas “Viegli šķiroties” dalībniekiem būs iespēja piedalīties izlozē par patīkamām un ikdienā noderīgām balvām, tostarp veikalu “Maxima Latvija” dāvanu kartēm, kā arī dažādām pārsteiguma un veicināšanas balvām no Latvijas Zaļā punkta. Savukārt kampaņas otrajā posmā, kas norisināsies atkritumu šķirošanas laukumos, dalībniekiem būs iespēja cīnīties par lielo balvu – jaunu televizoru.

 “Rūpes par tīrāku apkārtni un zaļāku Latviju ir viens no svarīgākajiem uzņēmuma ilgtspējas virzieniem, kurā mērķtiecīgi esam strādājuši kopš pirmā veikala atvēršanas pirms 20 gadiem. Šo gadu laikā esam īstenojuši virkni ilgtspējas iniciatīvu, rūpējoties gan par savas tiešās darbības pēdu nospiedumu mazināšanu, tā arī sniedzot atbalstu dažādām  organizācijām, kas aktīvi rūpējas par vides ilgtspējas jautājumiem. Lai tiktu galā ar esošajiem klimata izaicinājumiem, ir ļoti svarīga ikviena iedzīvotāja iesaiste, tāpēc esam gandarīti, ka kopā ar “Latvijas zaļo punktu” nodrošinām iespēju ikvienam iedzīvotājam ikdienā sniegt savu ieguldījumu apkārtējās vides saudzēšanā un nodot gan nolietotās elektropreces, gan arī baterijas mūsu veikalos, tādējādi samazinot iespēju šiem bīstamajiem atkritumiem nokļūt dabā,” norāda “Maxima Latvija” korporatīvais vadītājs Jānis Vanags.

Akcijas rīkotāji vērš uzmanību uz to, ka elektrotehnika un baterijas ir videi kaitīgie atkritumi. To sastāvā var būt bīstamas vielas, kuras, nonākot dabā, var atstāt būtisku negatīvu ietekmi gan uz vidi, gan cilvēka veselību. Tāpēc no tām jāatbrīvojas ar īpašu atbildību. Turklāt visas sašķirotās elektroiekārtas nonāk pārstrādē, lai kļūtu par jaunām, ikdienā nepieciešamām precēm, tādējādi samazinot nepieciešamību ražošanā izmantot pirmreizējos dabas resursus.

Saskaņā ar Valsts vides dienesta jaunākajiem apkopotajiem datiem **, 2019.gadā Latvijas tirgū tika novietotas 27 468 tonnas elektronisko iekārtu. Salīdzinot ar gadu iepriekš, kad tirgū nonāca 24 289 tonnas elektroiekārtu, to apjoms palielinājies par 13%. Izpildot valstī noteiktās reģenerācijas normas 40,5% apmērā, 2019.gadā tika savāktas 11 311 tonnas no tirgū novietotā apjoma. Valstī noteikts, ka no 2021.gada 1.jūlija Elektrisko un elektronisko iekārtu reģenerācijas norma būs 65%.

 

*Pēc Latvijas Zaļā punkta pasūtījuma 2020.gadā veikts SKDS pētījums par atkritumu šķirošanas paradumiem Latvijā. Aptaujā piedalījās 1011 respondentu vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

**Ražotāju atbildības sistēmu sniegtā informācija par atkritumu apsaimniekošanu 2019.gadā – https://www.vvd.gov.lv/lv/media/1185/download

 

Saistītie raksti

Babītes un Salas pagastā notiks divu dienu elektrotehnikas un lielgabarīta atkritumu nodošanas akcija

27/03/2024

18. un 19. aprīlī vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” aicina Babītes un Salas pagastu iedzīvotājus piedalīties nolietoto elektroiekārtu, lielgabarīta un sadzīvē radušos bīstamo atkritumu bezmaksas nodošanas akcijā. Iedzīvotāji aicināti līdz 12. aprīļa plkst. […]

SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centru un atkritumu šķirošanas laukumu darba laiks Lieldienās

22/03/2024

Informējam par izmaiņām SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centru un atkritumu šķirošanas laukumu darba laikos Lieldienu brīvdienu laikā. Ceturtdien, 28. martā SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centri un zvanu centri strādās saīsinātu darba […]

SIA “Eco Baltia vide” klientiem Pļaviņās uzsākta bioloģisko atkritumu konteineru uzstādīšana

21/03/2024

Sekojot aktualitātēm atkritumu šķirošanā, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” pēc SIA “Pļaviņu komunālie pakalpojumi” pieprasījuma arī Pļaviņās un Aiviekstes, Klintaines un Vietalvas pagastos sākusi konteineru uzstādīšanu dalītai bioloģisko atkritumu vākšanai, jau martā uzstādot […]

Saimniecības visā Latvijā aicinātas bez maksas nodot lauksaimniecībā izmantoto iepakojumu

21/03/2024

Pavasaris ir laiks, kad sākas aktīvie darbi lauksaimniecībā, tāpēc, lai nodrošinātu otrreizējā pārstrādē arvien lielāku nodoto atkritumu apjomu, SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu aicina lauksaimniekus bez maksas nodot izlietoto lauksaimniecības iepakojumu. […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi