aizvērt
open menu
facebook
Latvijas realitāte – teju 100 kilogrami nolietotas tehnikas vienā mājsaimniecībā

Latvijas realitāte – teju 100 kilogrami nolietotas tehnikas vienā mājsaimniecībā

Kopš šā gada marta Latvijā tiek īstenota nolietotās elektrotehnikas šķirošanas kampaņa “Viegla šķirošanās”. To rīko vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” kopā ar Latvijas Zaļo punktu un “Maxima Latvija” ar mērķi informēt sabiedrību par atbildīgu rīcību attiecībā pret vidi, kā arī nodrošināt ērtākas iespējas no nevajadzīgās tehnikas atbrīvoties videi draudzīgā veidā. Līdzšinējie rezultāti liecina, ka iedzīvotāju uzkrātais iekārtu daudzums vienā mājsaimniecībā vietām sasniedz teju tonnu. Savukārt vidēji uz vienu saimniecību tiek uzkrāti 87,8kg. Pēc pēdējiem datiem šobrīd kampaņas trīs posmos visā Latvijā kopā no iedzīvotājiem savāktas jau 249 tonnas elektroiekārtu, kas tiks novirzītas otrreizējai pārstrādei.

 

Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis atzīmē:Kampaņas rezultāti no vienas puses ir iepriecinoši, taču no otras – skaudri. Ir patiess prieks, ka cilvēki aktīvi iesaistās un no nevajadzīgās tehnikas atbrīvojas ar atbildību. Taču, ja raugāmies uz to, ka vienā mājsaimniecībā ilgstoši glabājas teju 100 kilogrami šo videi kaitīgo atkritumu, nākas padomāt, vai ikdienā tiek darīts viss, lai to novērstu. Viena lieta ir izmantot visas iespējas nodot tehniku pārstrādei, piemēram, nogādājot uz šķirošanas laukumiem, speciālajām šķirošanas kastēm, kas atrodas tirdzniecības vietās un citur. Taču tikpat svarīgi ir izvērtēt, vai veco ierīci, kas varbūt tikai apnikusi, patiešām nepieciešams aizstāt ar jaunu, kā arī laikus padomāt, kur nevajadzīgo likt. Ja tā vēl lietojama, varbūt atdot kādam, kuram vēl var noderēt, tādējādi pagarinot tehnikas mūžu?”

Līdz šim lielākā dalībnieku aktivitāte kampaņas “Viegla šķirošanās” trešajā posmā bija vērojama Madonā un tuvējos pagastos, kur iedzīvotāji pārstrādei nodevuši 27,7 tonnas nolietoto elektroiekārtu. Otrajā vietā ar sašķirotām 13,1 tonnu ierindojās Saldus un līdzās esošie novadi, savukārt trešajā vietā ar 9,7 tonnām – Rēzekne. Vērtējot TOP3 reģionu aktivitāti pēc nodotā elektrotehnikas apjoma uz vienu mājsaimniecību, arī šajā kategorijā madonieši izvirzījušies vadībā, vienā adresē atbrīvojoties vidēji no 185 kilogramiem iekārtu. Savukārt visas kampaņas laikā lielāko daudzumu tehnikas – 950kg –  šobrīd paguvusi nodot Brocēnu iedzīvotāja.

SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts: Lai arī iedzīvotāju šķirošanas paradumi gadu no gada uzlabojas, skaidri redzams, ka liela nozīme ir arī iedzīvotājiem piedāvātajām šķirošanas iespējām – tostarp tās nodrošinot tuvāk mājām. Tieši šis ir viens no mūsu kampaņas galvenajiem mērķiem – panākt, lai atbrīvoties no elektrotehnikas ir vienkārši un ērti, kas pausts arī kampaņas nosaukumā “Viegla šķirošanās”. Tajā pašā laikā atgādinu, ka katram individuāli jāspēj uzņemties atbildība par sevis radītajiem atkritumiem. Iespējas no tiem atbrīvoties tiek nodrošinātas visā Latvijā un tās kļūst arvien pieejamākas. Vienīgais, kas atliek – tās pēc iespējas izmantot, lai mazāk atkritumu nonāktu poligonā vai vēl sliktāk – dabā, bet gan tiktu novirzīti pārstrādei un kļūtu par jaunām izejvielām.”

Šobrīd jau noslēgušies kampaņas “Viegla šķirošanās” divi posmi. Savukārt trešais vairāk nekā 300 pilsētās un pagastos tiek īstenots no jūnija līdz novembrim. Tā ietvaros nolietotās tehnikas savākšana tiek nodrošināta no iedzīvotāju mājvietām un uzņēmumiem. Septembrī un oktobrī kampaņai vēl var pieteikties iedzīvotāji no Jelgavas, Kārsavas, Pāvilostas, Ludzas, Skrundas, Siguldas un tuvējiem reģioniem, kā arī Ciblas, Alsungas, Neretas, Vecumnieku pagastiem un vairākiem Augšdaugavas novada reģioniem. Ikviens kampaņas dalībnieks, kas nodod pārstrādei elektrotehniku, piedalās izlozē, kurā ir iespēja laimēt noderīgas balvas – veikalu “Maxima” dāvanu kartes 30 eiro vērtībā. Plašāka informācija par kampaņas norises vietām pieejama ŠEIT.

Kampaņas īstenotāji atgādina, ka nolietotā elektrotehnika ir videi kaitīgie atkritumi un no tās jāatbrīvojas ar īpašu atbildību. To sastāvā var būt bīstamas vielas, kuras, nonākot dabā, var atstāt būtisku negatīvu ietekmi gan uz vidi, gan cilvēka veselību. Jau šobrīd visā Latvijā tiek piedāvātas visaptverošas iespējas no nevajadzīgajām iekārtām atbrīvoties videi draudzīgā veidā. Tās var nogādāt uz kādu no vairāk nekā 70 atkritumu šķirošanas laukumiem, mazo tehniku un baterijas iespējams nodot arī tirdzniecības vietās speciāli uzstādītās šķirošanas kastēs. Tāpat individuālas iespējas nodot veco tehniku nodrošina arī virkne atkritumu apsaimniekotāju visā Latvijas teritorijā.

 

 

SIA “Eco Baltia vide” ir vides apsaimniekošanas uzņēmums, kas nodrošina atkritumu apsaimniekošanas,  ceļu uzturēšanas pakalpojumus, otrreizējo izejvielu šķirošanu un tirdzniecību, kā arī riepu pārstrādi. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 300 darbinieki. SIA „Eco Baltia vide” ir daļa AS „Eco Baltia”, kas ir apgrozījuma ziņā lielākā vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Baltijas valstīs, nodrošinot pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no savākšanas līdz pārstrādei.

AS „Latvijas Zaļais punkts” ir dibināts 2000.gada 11.janvārī un ir pieredzes bagātākā ražotāju atbildības organizācija Latvijā. Latvijas Zaļais punkts rūpējas par izlietotā iepakojuma, apsaimniekošanu. Kopš 2006.gada Latvijas Zaļais punkts ir atbildīgs arī par nolietoto elektropreču un videi kaitīgo preču apsaimniekošanu.  

Saistītie raksti

Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Vecumnieku reģionā

25/04/2024

SIA “Eco Baltia vide” informē, ka uzņēmums, balstoties uz atklātā konkursa “Sadzīves atkritumu apsaimniekošana Bauskas novada administratīvajā teritorijā” rezultātiem, pēc 4. maija beigs sniegt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus Vecumnieku reģionā. Lai noslēgtu savstarpējos norēķinus, klienti […]

“Eco Baltia vide” pilotprojektā “Pūt vai nepūt?!” vērtēs bioloģisko atkritumu šķirošanas kvalitāti

24/04/2024

Ar mērķi apzināt pašreizējos traucējošos faktorus bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanā, kā arī novērtēt esošo bioloģisko atkritumu šķirošanas kvalitāti, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar māju apsaimniekotājiem SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) un […]

Iedzīvotājiem pieejami atjaunoti materiāli par atkritumu šķirošanu

23/04/2024

Latvijā ik gadu tiek radīti vairāk nekā 800 tūkstoši tonnu sadzīves atkritumu, no kuriem sašķiroti un pārstrādāti tiek nepilna puse. Lai veicinātu un uzlabotu šķirošanas rezultātus un lai pēc iespējas lielāks atkritumu apjoms nonāktu otrreizējā […]

No 25. aprīļa līdz 10. maijam Pļaviņās bez maksas varēs nodot nolietoto elektrotehniku

22/04/2024

Lai veicinātu nolietotās elektrotehnikas nodošanu atbildīgā un videi draudzīgā veidā un padarītu to pieejamāku ikvienam Latvijas iedzīvotājam, vides apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” sadarbībā ar “Latvijas Zaļo punktu” Pļaviņās, Dolomīta ielā 9, izveidos elektronikas pieņemšanas […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi