aizvērt
open menu
facebook
Paplašina tekstila šķirošanas iespējas – konteineri būs pieejami arī Kurzemē, Zemgalē un Latgalē

Paplašina tekstila šķirošanas iespējas – konteineri būs pieejami arī Kurzemē, Zemgalē un Latgalē

Palielinoties sabiedrības izpratnei par atbildīgu šķirošanu un pieprasījumam pēc tekstila konteineriem, “Eco Baltia Vide” sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu paplašina tekstila šķirošanas infrastruktūru Latvijā un līdz vasaras beigām papildus jau esošajām 60 speciālajām šķirošanas tvertnēm uzstādīs vēl 36 konteinerus. Līdztekus plānota sadarbība arī ar vides pakalpojumu uzņēmumu “Clean R”, kas Latvijas iedzīvotājiem nodrošinās papildus vēl 22 tekstila šķirošanas konteinerus, tādējādi pavisam kopumā šogad Latvijā būs pieejami jau 118 speciālie konteineri, kas atradīsies Rīgā, Liepājā, Carnikavā, Ādažos, Salaspilī, Jelgavā, Daugavpilī, Saldū, Bauskā un citos reģionos.

Kopš tekstila šķirošanas konteineri kļuvuši pieejami, to iedzīvotāju īpatsvars, kuri lietoto apģērbu izmet sadzīves atkritumos, sarucis par 7 procentpunktiem. Tomēr pēc Latvijas Zaļā punkta 2020. gadā veiktās aptaujas* rezultātiem  secināts, ka vēl joprojām ar pieaugošu tendenci kā problēma iezīmējas lietoto tekstilizstrādājumu savākšanas vietu ģeogrāfiskais izvietojums. 37% iedzīvotāju uzskata, ka tekstila šķirošanas tvertnes atrodas tālu un ir grūti pieejamas (2019. gadā līdzīgi domāja 30%). Tajā pašā laikā palielinās sabiedrības kopējā apņemšanās nodot apģērbu otrreizējai pārstrādei. Ja 2019. gadā šādu apņemšanos pauda 89% Latvijas iedzīvotāju, šogad rādītājs sasniedz jau 91%.

 “Esam gandarīti par iedzīvotāju lielo interesi – tekstila šķirošanas popularitātes pieaugums un augošais sabiedrības pieprasījums pēc tekstila konteineriem aktualizē jautājumu par nepieciešamību izveidot visaptverošu tekstila šķirošanas infrastruktūru Latvijā un paplašināt tekstila konteineru pieejamību ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas reģionos, jau tagad attīstot sistēmu, kas Latvijā būs obligāta no 2023. gada 1. janvāra,” saka Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis, piebilstot, ka sabiedrība kļūst izglītotāka atkritumu šķirošanā. “Tomēr svarīgi atcerēties arī par citiem paradumiem atkritumu apjoma samazināšanai, sākot jau ar patēriņa izvērtēšanu. Pirmkārt, pirms iegādāties jaunu apģērbu, izvērtēt, vai tas ir nepieciešams un cik ilgi kalpos, otrkārt, ja tas apnicis, atdot kādam, kuram tas vēl var noderēt, un tikai nobeigumā – sašķirot un nodot atkārtotā apritē, lai tas nenonāktu poligonā.”

Divu gadu laikā tekstilizstrādājumu ievietošana specializētajos konteineros kļuvusi par trešo iecienītāko lietotā tekstila nodošanas veidu aiz ziedojumiem labdarībai (46%) un lietotā apģērba atdošanas draugiem vai tuviniekiem (40%) – šādu risinājumu izvēlas 21% Latvijas iedzīvotāju, liecina LZP veiktā aptauja. Jaunu apģērbu Latvijas iedzīvotāji vislabprātāk iegādājas tirdzniecības centros (67%), tāpēc daļa jauno konteineru tiks novietoti līdzās tiem, kas ļaus ērti atbrīvoties no nevajadzīgajām lietām pirms jaunu iegādes.

SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts: “Iedzīvotāju vēlmi šķirot tekstilu parāda ne tikai aptaujas, bet arī reālā rīcība, ko esam novērojuši mūsu rīkotajās šķirošanas kampaņās. Piemēram, martā rīkotā akcijā tikai mēneša laikā iedzīvotāji sašķiroja 75 tonnas tekstilizstrādājumu, kas veido 15% no 2020. gada kopējā sašķirotā tekstilizstrādājumu apjoma. Savukārt šogad no 1. janvāra līdz 1. jūlijam iedzīvotāji sašķirojuši jau 433 tonnas tekstilizstrādājumu, kas ir gandrīz tikpat, cik visa pagājušā gada laikā savāktais. Līdz ar jaunajiem konteineriem tekstila šķirošana kļūs pieejamāka daudz lielākai sabiedrības daļai. Tādējādi būs iespējams vēl vairāk samazināt poligonos noglabājamā tekstila apjomu un veicināt aprites ekonomikas attīstību Latvijā.”

Lai vēl vairāk veicinātu sašķirotā tekstila tālāku apsaimniekošanu un atgriešanu atkārtotā apritē Latvijas lielākajās pilsētās, plānota sadarbība ar vides pakalpojumu uzņēmumu “Clean R”.

SIA “Clean R” valdes loceklis Guntars Levics akcentē, ka vides pakalpojumu uzņēmumu investīcijas atbilstošas šķirošanas infrastruktūras izveidē tiešā veidā sekmē ne vien katra cilvēka iespējas atbildīgi attiekties pret sev nevajadzīgo mantu pārstrādi, bet arī Latvijas virzību pretī apglabājamo atkritumu apjoma samazināšanai poligonos, kā to paredz gan Eiropas kopējais zaļais kurss, gan ilgtspējas politika: “Nonākot sadzīves atkritumu konteinerā, tekstils faktiski zaudē jebkādu iespēju tālākai pārstrādei – tas nav vairs atšķirojams un izmantojams. Piemēram, plastmasas maisiņus, kurus izmantojam pārtikas svēršanai, bet izmetam sadzīves nevis šķirotā iepakojumu konteinerā, mēs varam atšķirot atkritumu šķirošanas centrā un izmantot specializēta kurināmā ražošanai, kuru Latvijā izmanto cementa ražošanas rūpnīcā. Ar tekstilu, kas nonācis nešķirotu sadzīves atkritumu konteinerā, tas faktiski nav iespējams, turpretim nokļūstot specializētajā konteinerā, tekstilam tiek nodrošinātas “otrās dzīves” iespējas. Zinot, ka sabiedrībā aizvien notiek cīņa starp apdomīgumu pirkumos un vēlmi pirkt aizvien jaunas lietas, atbalstām un novērtējam iedzīvotājus, kas dod iespēju otrai dzīvei sev nevajadzīgām mantām. Tekstila konteineru tīkla paplašināšanās atvieglo iespēju rīkoties atbildīgi. Ticam, ka iedzīvotāji to izmantos, lai drēbes un apavi sadzīves atkritumu konteinerā un nepārstrādājamu atkritumu kalnā poligonos nonāktu aizvien retāk.”

“Eco Baltia Vide” kopā ar Latvijas Zaļo punktu jaunos tekstila šķirošanas konteinerus līdz vasaras beigām uzstādīs pakāpeniski. Pirmie konteineri jau izvietoti šķirošanas laukumos Liepājā, Saldū, Ādažu novadā, Salaspilī, Rumbulā un Jelgavā. Savukārt pilsētvidē jaunās tekstila šķirošanas tvertnes SIA “Eco Baltia vide” plāno uzstādīt augustā un tās atradīsies Rīgā, kā arī sadarbībā ar partneriem reģionos – Daugavpilī, Bauskā un Liepājā. Tāpat “Clean R” vēl 22 tekstila šķirošanas konteinerus uzstādīs Rīgā, Pierīgā un Liepājā.

Visi tekstila šķirošanas konteineri pieejami publiskai lietošanai ikvienam iedzīvotājam, un tajos var ievietot visa veida apģērbus, apavus un mājas tekstilu. Lai tie būtu derīgi atkārtotā apritē, būtiski, ka sašķirotie tekstilizstrādājumi nav bijuši saskarsmē ar ķīmiskām vielām, tostarp motoreļļām un sadzīves ķīmiju, kā arī nav sadriskāti. Tiem jābūt sausiem un bez pelējuma. Kopā ar tekstilu nav šķirojami cita materiāla izstrādājumi, piemēram, gumijas zābaki, plastmasas slēpju zābaki, kā arī mīkstās rotaļlietas.

Precīzas tekstila šķirošanas konteineru atrašanās vietas iespējams noskaidrot Latvijas Zaļā punkta mājaslapā interaktīvajā atkritumu šķirošanas vietu kartē

 

*Snapshots aptauja “Lietoto apģērbu pārstrāde” veikta 2021. gada februārī, aptaujājot 752 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.

Saistītie raksti

Iedzīvotājiem pieejami atjaunoti materiāli par atkritumu šķirošanu

23/04/2024

Latvijā ik gadu tiek radīti vairāk nekā 800 tūkstoši tonnu sadzīves atkritumu, no kuriem sašķiroti un pārstrādāti tiek nepilna puse. Lai veicinātu un uzlabotu šķirošanas rezultātus un lai pēc iespējas lielāks atkritumu apjoms nonāktu otrreizējā […]

No 25. aprīļa līdz 10. maijam Pļaviņās bez maksas varēs nodot nolietoto elektrotehniku

22/04/2024

Lai veicinātu nolietotās elektrotehnikas nodošanu atbildīgā un videi draudzīgā veidā un padarītu to pieejamāku ikvienam Latvijas iedzīvotājam, vides apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” sadarbībā ar “Latvijas Zaļo punktu” Pļaviņās, Dolomīta ielā 9, izveidos elektronikas pieņemšanas […]

Uzņēmēji un jomas eksperti: darba tirgus piedzīvo krīzi

18/04/2024

Statistika ir nepielūdzama – katru gadu darba tirgu pamet par aptuveni trešdaļu vairāk cilvēku, nekā tajā ienāk*. Katrs trešais uzņēmums Latvijā atzīst darbaroku nepietiekamību. Lai to pārvarētu, 58% Latvijas uzņēmumu īsteno aktivitātes darbinieku labsajūtas, apmierinātības, […]

“Eco Baltia” iegādājas 40,4 % akciju Latvijas ceļu uzturēšanas uzņēmumā Daugavpilī

18/04/2024

Baltijā lielākā vides resursu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumu grupa AS “Eco Baltia” iegādājusies 40,4% akciju Latvijas ceļu uzturēšanas uzņēmumā AS “Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums” (“Daugavpils Spec. ATU”). Daugavpils pilsētas domei un Latvijas valstij piederošās akcijas […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi